Med produksjonen i Glomfjord på et lavmål, og mer enn halvparten av de ansatte permittert, har solenergiselskapet Norwegian Crystals kjempet en beinhard kamp for å overleve i høst.

Målet var å hente inn 300 millioner og konvertere gjeld på 120 millioner kroner. Etter noen trøblete runder med aksjonærene i høst, skal målet nås i to runder.

– Vi fikk gjennomslag for det vi foreslo på generalforsamlingen, og får styrket balansen vesentlig. Samtidig er aksjestrukturen ryddet opp og er nå langt mer oversiktlig, sier Gøran Bye, sjef for Norwegian Crystals siden i fjor sommer.

I sum er 30 friske millioner kroner på plass, halvparten fra eksisterende aksjonærer.

– Det var minimumsbeløpet. I tillegg har vi fått om- og nedskrivning av 125 millioner kroner i gjeld, både fra aksjonærer og leverandører, sier Bye. Etter avskrivninger ved nyttår, anslår han at egenkapitalen så vidt går i pluss ved årsskiftet.

Utålmodige leverandører

I løpet av høsten var det også flere leverandører som mistet tålmodigheten, og sendte konkursvarsel, som er blitt avverget i siste liten. Samlet har leverandørene over 50 millioner utestående.

– Noen har valgt å konvertere, noen har vi snakket med og noen skal vi snakke med. Innen første kvartal bør det være i orden for alle, sier Bye.

Med på laget er den kanadiske investoren Jeff Skoll med Capricorn Investment, som nå blir største aksjonær med nær en fjerdedel av aksjene. Det nederlandske fondet Global Green Capital blir nest størst med 20 prosent. Opprinnelig gründer Reidar Langmo blir tredje størst med drøyt ti prosent. Gøran Bye og økonomidirektør Øyvind Mølmann sitter med 8,5 prosent hver. Ute er Hafslund og Hans Furuholmen, mens Arne Blystad, Kristian Falnes, Jakob Hatteland og Petter Olsen har ingen hørt noe fra på lenge.

Vil tidoble

– Opprydningsaksjonen er over. Vi er i gang med det positive og oppbyggelige. Nå er det om å gjøre å oppskalere produksjonen i Glomfjord, levere til kunder, få på plass budsjetter, planer og organisasjonen for 2020, sier Bye.

Målet er å nær tidoble produksjonskapasiteten i Glomfjord. Der produserer Norwegian Crystals silisium-skiver til høyeffektive solceller ved det som ble kalt indrefileten av Rec.

For å bli det Bye kaller relevante, må produksjonen opp i fire gigawatt. Målet først er å fylle opp i Glomfjord, til 1,2 gigawatt. Til det trengs 250–270 millioner kroner i ny kapital, blant annet for å kjøpe inn nye ovner.

-Før jul begynner vi samtaler med alle industrielle kunder og leverandører for å få på plass avtaler.

Ifølge Bye har Norwegian Crystals fem kunder som alle er blant verdens fremste solcelle- og panelprodusenter. Noen av disse er kinesisk eid med produksjon utenfor Kina og ønsker seg mer av silisium-flakene fra Glomfjord.

– Når vi får på plass avtaler med industrielle aktører får vi mer substans og trygghet til finansielle investorer. Vi gir oss frist nå til ut første kvartal 2020. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.