Hydro ble i går dømt av en brasiliansk domstol til å stille 340 millioner kroner i bankgaranti etter utslippsskandalen ved Alunorte-anlegget, skriver NRK.

Samtidig som Hydro renvasket seg selv gjennom å legge frem to granskningsrapporter mandag, falt dommen i forretningsdomstol nummer 1 i Barcarena.

Statsadvokatene i delstaten Pará fikk delvis medhold i sitt krav, og Hydro ble pålagt å stille bankgaranti for 150 millioner brasilianske real, rundt 340 millioner kroner. Det for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt Alunorte-fabrikken.

Hydro må stille pengene til rådighet for domstolen innen 30 dager, eller risikere dagbøter på i overkant av 200.000 kroner per dag, skriver NRK. Domstolen pålegger også selskapet å presentere en plan for å rense opp i det berørte området innen 60 dager.

– Vi er kjent med beslutningen, og vurderer dette nå, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til NRK.

Brudd i forhandlingene

De siste ukene har Hydro vært i forhandlinger med påtalemyndigheten i den brasilianske delstaten Pará, med sikte på å kunne gjenoppta full produksjon ved Alunorte. Men i forrige uke brøt forhandlingene sammen.

Onsdag rettet statsadvokaten i Pará et privat søksmål mot Hydro der myndighetene stiller en rekke tøffe krav til selskapet, blant annet at Hydro stiller 585 millioner kroner som sikkerhet for mulige erstatningsutbetalinger etter utslippsskandalen.

Fredag valgte Hydro å saksøke påtalemyndigheten i Pará for å få gjennomført nye undersøkelser av Alunorte-utslippene. Hydro mener at lokale myndigheter har lagt for stor vekt på funnene i den kritiske rapporten fra forskningsinstituttet Evandro Chagas, og Hydro ønsker derfor at en uavhengig tredjepart vurderer funnene.

Saken oppdateres.(Vilkår)