De nye håndverksbryggeriene satte industripilsen fra de tradisjonelle bryggeriene i skyggen for noen år tilbake, men nå er trenden snudd.

Hansa Borg Bryggerier bladde opp 60 millioner kroner for 64 prosent av aksjene i Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. I tillegg sikret det seg halvparten av aksjene i Austmann Bryggeri i Trondheim for 11 millioner kroner.

I løpet av det siste året har salget av håndverksøl falt rundt ti prosent, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Hansa Borg har nå valgt å skrive ned verdien av aksjene både i Nøgne Ø og Austmann.

– Årsaken til de regnskapsmessige nedskrivningene er de dårlige resultatene. Verdiene er betydelig mindre enn da vi kjøpte oss inn. Nå er disse selskapene verdt halvparten, sier Lars Giil, nyansatt toppsjef i Hansa Borg.

I Nøgne Ø er verdiene nedskrevet med 32,4 millioner, mens Austmann er skrevet ned med 1,3 millioner kroner.

– Det er tydelig at interessen for craft beer har flatet ut, i tillegg til at det over flere år har vært en overetablering i markedet. Dette er i tråd med utviklingen vi har sett i andre land der det enten har vært en utflating eller nedgang, og vi ser en god mulighet for stabilisering og for å ta økte markedsandeler i craft-markedet på sikt.

DN har tidligere omtalt at Nøgne Ø hadde en salgssvikt på 40 prosent i dagligvarebutikkene i fjor.

Mens Ringnes har svart på håndversksøl-trenden med å produsere nye øltyper ved E.C. Dahls i Trondheim, valgte Hansa Borg oppkjøp.

Nedskrivingene rammer bunnlinjen til Hansa Borg hardt, men å trekke seg ut fra nisjemarkedet er ikke aktuelt.

– Vi har langsiktige planer innen mikrobryggeri, forsikrer Hansa Borg-sjefen.

Drahjelp fra Heineken

For Hansa Borg er det likevel industripils som utgjør det store volumet.

– Vi ser at fjoråret ga et bra volum, med en økning på 3,5 prosent. Det skyldes i hovedsak det fine været fra mai til august, sier Giil.

Konsernet har beholdt produksjonen av Borg i Sarpsborg og CB i Kristiansand i tillegg til Hansa i Bergen.

– Den desentraliserte modellen har vært en helt bevisst strategi.

Lisens-tapping for Heineken utgjør 20 prosent av ølproduksjonen til Hansa Borg. Her er halvlitersbokser på vei ut.
Lisens-tapping for Heineken utgjør 20 prosent av ølproduksjonen til Hansa Borg. Her er halvlitersbokser på vei ut. (Foto: Eivind Senneset)

Ved inngangen av året sikret Hansa Borg seg en ny tiårsavtale med den nederlandske giganten Heineken. Den årlige verdien på avtalen utgjør et sted rundt 200 millioner kroner. Forlengelsen sikrer at Hansa Borg kan tappe et utvalg merker på lisens.

– Avtalen med Heineken utgjør 20 prosent av vår ølproduksjon. Den er viktig både fordi den gir stabilitet og et slagkraftig merke.

Heineken-samarbeidet tilfører Hansa Borg distribusjon av merker som Sol, Murphy’s samt sidervarianter som Bulmers og Apple Thieves.

Hansa Borg har i år også signert en ny og langsiktig avtale med Breezer om distribusjon av rusbrus og med drikkevareaktøren Radeberger Gruppe for produksjon av alkoholfrie Clausthaler.

Setter sin lit til Hansa

Hansa kniver med Tuborg om å være Norges største ølmerke.

– Hansa er i særklasse vårt største enkeltprodukt.

I det norske markedet er det Ringnes, med en omsetning på 4,5 milliarder kroner, som er den klart største konkurrenten. Ringnes er en del av danske Carlsberg og har kontakt med Pepsi, noe som gjør dem til en storebror.

Til sammenligning solgte Hansa Borg for litt over én milliard kroner i fjor. Da er 1,6 milliarder kroner i avgifter til staten holdt utenom. Bunnlinjen var på ti millioner inkludert nedskrivningene.

For et par år siden ble Hansa hardt rammet av Remas såkalte bestevenn-strategi. Mange steder i landet forsvant Hansa ut av hyllene, mens Rema valgte Ringnes som sin hovedleverandør av drikkevarer.

– Vi ser nå at vi har bedre nasjonal distribusjon i Rema, og vi har god dialog med dem, sier Giil. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.