Det går mot helg i Stavanger, og de gamle bryggerilokalene til Tou i Lervig i Stavanger rigges det til for ølfestivalen «What's Brewing».

Det lokale Lervig Aktiebryggeri har en sentral rolle her, og det er på mange måter passende, ettersom bryggeriet ble startet opp i protest over at Ringnes la ned Tou-produksjonen i Stavanger i 2003.

Stjerneforvalteren og ølentusiasten Kristoffer Stensrud sto bak oppstarten, og eier fortsatt to tredjedeler av selskapet.

Aksjeforvalter og ølentusiast Kristoffer Stensrud.
Aksjeforvalter og ølentusiast Kristoffer Stensrud. (Foto: Gorm K. Gaare)

Etter mange variable år har bryggeriet startet 2017 i rakettfart. I årets første åtte måneder omsatte bryggeriet for 36 millioner kroner og rapporterer om 7,6 millioner kroner i resultat før skatt. En slik resultatgrad er en sjeldenhet blant små norske bryggerier, som preges mer av lidenskap enn profitt. Nå har bryggeriet bestemt seg for å investere 8–10 millioner kroner i nye gjæringstanker for å øke produksjonskapasiteten.

Eksportsuksess

Daglig leder Anders Kleinstrup har vært ved bryggeriet i et par år, og har tilsynelatende klart å få skikk på bryggeriet etter samlede årsunderskudd på 68 millioner kroner fra 2006 til og med 2014.

– I fjor var et opprydningsår, vil jeg kalle det, sier dansken.

Han snakker om en transformasjonsprosess der et nytt team er kommet på plass. Bryggeriet har for lengst forlatt den gamle strategien om å lage pils i store volumer for å erstatte gamle den Tou-pilsen. I stedet har bryggeriet satset tungt på små produksjonsserier av øl for feinschmeckere. Nå dreier det seg mye om såkalt ferskøl med mye humle og tre måneders holdbarhet, såkalt New England IPA.

– Vi vil ha florale eksplosjoner i smaken. Folk vil ha det i dag, og de betaler for det. Vi får literprisen opp da dette er kostnadstunge og avanserte typer å brygge, sier Kleinstrup.

Gode tider på Lervig Aktiebryggeri. Anders Kleinstrup, Lervig.
Gode tider på Lervig Aktiebryggeri. Anders Kleinstrup, Lervig. (Foto: Tomas Larsen)

Bryggerimester Mike Murphy styrer produksjonen. Ni av atten ansatte er for øvrig utenlandske. I august sto bryggeriet for hele 16,8 prosent av samlet norsk øleksport, ifølge kvartalsrapporten. Bestillingene kommer helt fra Kina.

Kundenes rating på spesielle ølsider styrer mye av etterspørselen. Lervig hadde i fjor omsetningen fordelt med en tredjedel hver på eksport, norske hotell og restauranter og det norske forbrukermarkedet. I år kan eksportandelen nærme seg halvdelen.

I vår sto for øvrig Kleinstrup frem i DN og klaget over distribusjonsmulighetene for ferskøl i Norge, etter som det her kun kan selges til forbrukerne gjennom Vinmonopolet. Nå roser han imidlertid Vinmonopolet for å ha bedret distribusjonsrutinene sine. Samtidig har Lervig fått en avtale med Tine, som håndterer ølet på sine kjølelagre.

– Det har vi kjempesuksess med. Tine henter hver dag til kjølelager og kjører ølet ut til kunden med kjølebilene sine.

Internasjonal festival

Tilbake i de gamle bryggerilokalene til Tou nærmer det seg åpningen av ølfestivalen. Slike festivaler er essensielle for markedsføringen av små bryggerier verden over, og Lervig-folkene bruker mye av sin tid på tilsvarende arrangementer utenlands.

– What's Brewing er den eneste norske ølfestivalen som har et internasjonalt preg av dette kaliber, sier Kleinstrup.

Han mener Lervig nå naturlig hører med i denne internasjonale ligaen. Kleinstrup gir Stensrud mye av æren. Stensrud har i år gitt seg som fondsforvalter i selskapet han var med og grunnla, Skagen.

– Det er spørsmål om pasjonen alltid har vært i ølet. Hvis det ikke var for ham, ville det ikke vært noe Lervig. Mange har kanskje spurt om han ikke var riktig klok underveis, sier Kleinstrup.

Han mener det er fullt mulig å drive et håndverksbryggeri fra en avsides lokasjon, selv om det ville vært lettere å ligge i utkanten av London eller Berlin. Det meste er et spørsmål om pasjon.

– Vi skal være produksjonsdrevet gjennom innovasjon, ikke salgsdrevet. Målestokken er: Gidder vi ikke drikke det, slutter vi å lage det.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Perfekt petit chablis til skalldyr
Skal du ha Chablis, må du kjøpe nå! En Petit Chablis fra Gérard Duplessis er et godt kjøp. Den passer perfekt til skalldyr.
00:56
Publisert: