-Vi begynte å kjenne en rar lukt i luften allerede tidlig i 2014, sier administrerende direktør Frode Olsen i Halvorsen Offshore (45).
Kjempesmell
For Halvorsen Offshore på Angholmen i Fedafjorden ble nedturen brutal.
Omsetningen sank fra 324 millioner i 2013 til 136 millioner ifjor. Et pent overskudd på 54 millioner kroner før skatt snudde til et underskudd på 116 millioner, og på nyåret i år overtok det britiske private equity-fondet Blue Water Energy 100 prosent av aksjene i Halvorsen-konsernet.
I 2014 flyttet Halvorsen Offshore fra Flekkefjord og inn i det tomme verftet på Angholmen der Flekkefjord Slipp & Maskinfabrikk hadde holdt til frem til konkursen i 2008 – og der luksusyachtbygger Palmer Johnson senere skulle få store problemer da oppdragsgiveren, den russiske milliardæren Juri Bortsov, plutselig døde og kontrakten ble terminert og alt stoppet opp.
– Det har vært tøft. Vi måtte blant annet permittere mange av de ansatte i sommer. Og alle gikk med på et midlertidig lønnskutt på ti prosent ut året. Men vi har i høst bevist at ikke alt er mørkt. Siden september har det vært full trøkk. Vi har ansatt 10–15 nye de siste tre månedene og har blant annet inngått kontrakt for levering av 10–12 store tanker som skal til Johan Sverdrup og et anlegg for produksjon av oksygenrikt vann til Martin Linge-feltet. I tillegg har vi satset mot gruveindustrien og har fått en stor kontrakt på et anlegg for nedkjøling og rensing av vann i Saudi-Arabia, sier Olsen.
I opplag
Og om få dager ankommer flyteriggen «Bredford Dolphin» verftet i Fedafjorden. Nystøpte 500 tonns pullerter på land og store ankere i fjorden skal sørge for at riggen blir liggende trygt.
At pullertene er utformet som kors- og avstanden til Sarons dal og regionens mange bedehus ikke er avskrekkende, skaper en heller munter stemning om tvil og tro.
– Og vi tror. Selv om det i første omgang ikke skal utføres store arbeider på riggen, skaper den aktivitet i form av vakthold og brannberedskap. Vi har plass til tre rigger til her. Vi har dumpet 40.000 tonn kubikk med stein i sjøen og laget et fundament på 40 meters dyp for stabilt opplag av jackuprigger også. Og når markedet kommer tilbake og riggene skal mobiliseres igjen; og den tiden kommer, ja da vil det kunne bety omfattende aktivitet for oss, sier Frode Olsen.
Halvorsen Offshore er blant de svært få aktørene i bransjen som øker arbeidsstokken nå.
– Vi er omtrent 100 fast ansatte her nå og har i tillegg 30–40 innleide til å ta toppene i produksjonen. Optimalt bør vi ha fast 150 ansatte, så slik bildet ser ut nå kommer vi til å ansette ytterligere 20–30 om ikke lenge. Og tilgangen på arbeidskraft er jo svært gunstig for oss. For et par år kunne vi håpe på fem-seks søkere i jakten på en sveiseingeniør. Nylig fikk vi 80 søkere til den samme jobben, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen her.