Dagligvaregiganten Orkla la torsdag morgen frem tall for årets tre første måneder.
Fasiten viser et driftsresultat på 1,3 milliarder kroner av en omsetning på 13,27 milliarder kroner.
Til sammenligning fikk Orkla et driftsresultat på 1,15 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. Omsetningen var i fjorårets første kvartal på 11,5 milliarder kroner.
Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 1,4 milliarder kroner av en omsetning på 12,8 milliarder kroner, basert på analytikerestimater sammenstilt av TDN Direkt.
– Vi er i en unntakstilstand, hvor situasjonen i Ukraina påvirker både tilgang til og priser på en rekke råvarer og innsatsfaktorer. I tillegg ser vi en kraftig økning i energipriser fra et allerede høyt nivå. En langvarig konflikt vil nok gi enda større usikkerhet og ubalanse i den globale vareflyten. For Orkla er det avgjørende å opprettholde en god leveringsevne og håndtere kostnadsøkninger, skriver Nils K. Selte som ble utnevnt til ny konsernsjef i Orkla 11. april.
Etter børsåpning torsdag steg Orkla-aksjen med 0,88 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs steg over 1,4 prosent.
Nylig sjefsbytte
Rett før påske sprakk nyheten om at administrerende direktør Jaan Ivar Semlitsch gikk på dagen etter nærmere tre år i sjefsstolen. Inn kom styreleder og storeier Stein Erik Hagens nære medarbeider Nils K. Selte, som har jobbet i Hagens investeringsselskap Canica siden 2001, senest som administrerende direktør. Selte har vært styremedlem i Orkla siden 2014.
Selte og Hagen er samstemte: De ønsker å «etablere en mer verdiskapende kultur» i konsernet, der hvert område skal få større selvstendighet og ansvar. Det er blitt åpnet for salg, partnerskap og børsnoteringer av virksomheter, uten at noen konkrete storplaner er blitt lagt frem ennå.
Dette gjentar Selte i torsdagens kvartalsrapport:
– I tiden som kommer vil vi vurdere vår portefølje av selskaper og produkter. I større grad enn tidligere vil vi være åpne for salg, partnerskap eller børsnotering av virksomheter dersom vi finner det formålstjenlig.
Prisøkninger
Orkla Food økte resultatet med 4,7 prosent, som i stor grad var drevet av omsetningsvekst, melder selskapet. Orkla melder at kostnadsøkninger innenfor råvarer, emballasje og transport- og energikostnader, har preget første kvartal. Det gjør at selskapet har iverksatt prisøkninger:
– Det er iverksatt betydelige prisøkninger i alle markeder i kvartalet, men den pågående kostnadsutviklingen på innsatsfaktorer krever ytterligere prisøkninger fremover, skriver selskapet i rapporten.
Prisøkningen vil fortsette gjennom 2022:
– Prisen på innsatsfaktorer, transport og emballasje på verdensmarkedet økte betydelig i etterkant av pandemien, og ble forsterket av den pågående konflikten i Ukraina. Kostnadsøkningene vil bli kompensert med prisøkninger suksessivt gjennom 2022.
Økte frakt- og råvarekostnader fortsatte å påvirke flere forretningsenheter negativt i kvartalet, skriver selskapet og videre:
– Hvor iverksatte pristiltak kun delvis har utlignet denne effekten så langt.
Drar inn på strøm
Gjennom Hydro Power, har Orkla håvet inn på strømproduksjon. Resultatet økte fra 86 millioner kroner i første kvartal i 2021, til 345 millioner kroner i år. Økningen skyldes i stor grad høye kraftpriser.
– De høye prisene var sterkt påvirket av høye energipriser på kontinentet (gass, kull og CO2-kvoter), som igjen var påvirket av krigen i Ukraina. Ressurssituasjonen med lave magasinfyllinger i Sør-Norge samt perioder med lite uregulert kraft (vind og sol) bidro også til de høye kraftprisene, skriver selskapet.
Hagen-familien er største eier i Orkla med rundt 25 prosent av aksjene. I et større intervju i fjor sa Hagen følgende om avkastningen på sin desidert største investering:
– Når sant skal sies, har det gått litt dårligere de siste årene. Vi har hatt svakere utvikling enn hovedindeksen på Oslo Børs, og jeg er ikke fornøyd med det.
Denne misnøyen ble gjentatt overfor statskanalen etter sjefsbyttet i starten av april. Siden den gang har aksjen falt fem prosent, og er nå ned totalt 12 prosent i år.
Råvarekrise og langvarig krig
Mange kvartaler er gått siden Orkla først skrev at selskapet var rammet av kraftige prisøkninger på en lang rekke råvarer grunnet kaos i de globale forsyningskjedene. I fjor høst ble det gjennomført prisøkninger ut til selskapets kunder, og i første kvartal ble det varslet ytterligere økninger.
– Krigen i Ukraina har ført til en kraftig økning i energipriser fra et allerede høyt nivå. Energiprisene i Norden og store deler av Europa har i 1. kvartal vært vesentlig høyere enn prisnivået i tilsvarende periode i 2021. Dette har ført til økte produksjonskostnader for merkevarevirksomheten. De høye energiprisene har samtidig påvirket resultatutviklingen i Hydro Power positivt, melder selskapet torsdag.
Krigen i Ukraina drev allerede skyhøye råvare- og energipriser enda høyere.
– Dette er en krevende situasjon som vil påvirke selskapet fremover, sa Selte for en måned siden, og konstaterte at Ukraina-krigen er selskapets største utfordring akkurat nå.
– Vi legger planer basert på at det blir en langvarig krig, som vil gi økt usikkerhet. Det er det jeg kan si, sa Selte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.