Orkla fikk et resultat før skatt på 1,34 milliarder kroner i fjerde kvartal 2016, viser kvartalsrapporten som legges frem torsdag. Det tilsvarer en økning på 42 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.
På forhånd var det ventet at Orkla ville ha et resultat før skatt på 1,328 milliarder kroner basert på et gjennomsnitt av estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans blant elleve analytikere.
Orkla fikk et justert driftsresultat på 1,307 milliarder kroner i fjerde kvartal. På forhånd var det ventet et justert driftsresultat på 1,239 milliarder kroner. Til sammenligning hadde selskapet et justert driftsresultat på 1,102 milliarder kroner i samme periode i 2015.
Økningen i resultatet kommer som følge av fremgang for merkevarevirksomheten og Sapa samt salg av en eiendom i Sveits, opplyses det.
- Til tross for et sterkt fjerde kvartal 2015 klarte Orklas merkevarevirksomhet å
oppnå organisk vekst, sier administrerende direktør Peter A. Ruzicka.
I fjerde kvartal hadde Orkla driftsinntekter på 10,286 milliarder kroner. På forhånd ventet analytikerne at driftsinntektene ville være på 10,341 milliarder kroner.
Vil øke utbyttet
Orkla foreslår utbytte på 2,60 kroner per aksje for 2016, opplyser selskaper i en børsmelding. Orkla legger frem resultat for fjerde kvartal straks. Det var på forhånd ventet at selskapet ville foreslå et utbytte på 2,53 kroner per aksje, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.
Til sammenligning utbetalte Orkla et utbytte på 2,50 kroner per aksje for 2015.
Prispress i dagligvare
De siste månedene har det strammet seg til i den norske dagligvarebransjen med intensivert konkurranse og prispress også mot leverandørene.
Rema har lagt om forhandlingene med sine leverandører og innført det kjedeledelsen har omtalt som bestevennstrategi. Noen leverandører får bedre plass på bekostning av andre, og flere kjente merkevarer forsvinner ut.
– Vi har avgrenset plass i butikkene. En del varer må ut for å få plass til nye. I mange år har vi fått kritikk for at butikkene her i landet er altfor like, og nå har vi tenkt å gjøre noe med det. Vi tror vi kommer til å få flere fornøyde kunder, sa Ole Robert Reitan i NRK-programmet Torp tirsdag.
For Orkla har bestevennstrategien resultert i at chipsmerket Kims ikke lenger vil finnes i Rema-hyllene, men utover det kan Orkla ha styrket sin posisjon i andre kategorier.
Reitan har tidligere hevdet over for DN at leverandører som Orkla favoriserte markedslederen Norgesgruppen.
– Utfordringen er at leverandørene gir konkurrentene bedre betingelser. De graver sin egen grav. Til slutt har de ingen flere å spørre, for da er det bare én igjen. Da vil det bli lite igjen på bunnlinjen til Orkla.
Rema har tidligere gjort det klart at kjeden skal spare en milliard i innkjøp, noe som trolig var et tema under de årlige forhandlingene i høstjakten.
Restrukturering
Orkla var lenge en børsvinner blant de største selskapene notert på Oslo Børs. Siden i fjor sommer har det vært en flatere utvikling på rundt 80 kroner aksjen.
Orkla-sjef Peter Ruzicka har de siste årene jobbet med en restrukturering av selskapet som blant annet innbefatter en ny og mer sentralisert fabrikkstruktur samt integrering av oppkjp som Rieber. Etter tre år i jobben er det knyttet spenning til om Ruzickas strategi vil gi effekt.
Ruzicka har i mange år vært storeier Stein Erik Hagens mest betrodde mann med bakgrunn som toppsjef i Hagens familieselskap Canica.
Stein Erik Hagen signaliserte over for DN i mai at han har langsiktige intensjoner i Orkla.
– Siden vi kom inn i Orkla i 2000, har vi hatt en årlig avkastning på 9,9 prosent i gjennomsnitt. Det er ikke galt, og jeg tror ikke vi vil få noe bedre noe annet sted. Så vi blir, uttalte Hagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.