Merkevareselskapet Orkla leverer et justert driftsresultat på 1,27 milliarder kroner i tredje kvartal. Dette er noe bedre enn forventet, og klart bedre enn i samme periode i fjor da selskapet leverte et justert driftsresultat på i 1,18 milliarder kroner. Ifølge TDN Finans ventet analytikerne på forhånd at Orkla ville oppnå et justert driftsresultat på 1,24 milliarder kroner i tredje kvartal.

- Det har vært et krevende kvartal med fortsatte prisøkninger på sentrale råvarer i EU. Likevel har vi klart å oppnå fremgang i driftsresultatet, som følge av både topplinjevekst og kostnadsbesparelser. For 14. kvartal på rad har vi organisk omsetningsvekst innenfor merkevarevirksomheten, sier Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka, i en børsmelding.

Orklas omsetning var på 9,86 milliarder kroner i tredje kvartal. Dette er bedre enn i samme periode i fjor, da selskapet hadde en omsetning på 9,43 milliarder kroner. På forhånd var det ifølge TDN Finans ventet en omsetning på 9,87 milliarder kroner.

Vekst i merkevarer

Orkla opplyser i kvartalsrapporten at merkevarevirksomheten leverte en omsetningsvekst på fire prosent i tredje kvartal, hvorav organisk vekst utgjorde 1,2 prosent.

Salgsveksten i Orkla Foods var ifølge selskapet bredbasert. Orkla Confectionery & Snacks hadde omsetningsvekst med god utvikling i alle regioner unntatt Norge. Orkla Care hadde salgsvekst i alle selskaper med unntak av House Care. Orkla Food Ingredients' omsetningsutvikling var på nivå med tilsvarende kvartal i 2016.

Før dagens kvartalstall har fire av de ti analytikerne TDN Finans har snakket med kjøps- eller «overvekt»-anbefaling på Orkla-aksjen, mens de resterende seks analytikerne har en hold-anbefaling.

Skuffende Sapa-salg

Etter andre kvartal la Orkla frem et justert driftsresultat på 1,03 milliarder kroner. Dette var noe bedre enn i samme periode ifjor. Selskapets resultat før skatt i kvartalet viset imidlertid en nedgang sammenlignet med andre kvartal 2016.

Orkla solgte i andre kvartal sin eierandel på 50 prosent i aluminiumsselskapet Sapa til Norsk Hydro. I ettertid uttalte flere analytikere at de mente Orkla solgte Sapa for billig. Hydro opplyste selv i sin presentasjon i forbindelse med salget at de 27 milliarder kroner Orkla mottok for slaget var lavere enn analytikernes verdiestimater for Sapa med et snitt på 30 milliarder kroner. Pareto har hatt et verdianslag på 31 milliarder kroner på Sapa, mens Nordea Markets har estimert verdien av Sapa til mellom 28 og 38 milliarder kroner, og skrev i en analyse etter salget at kjøpsprisen ser meget attraktiv ut for Hydro.(Vilkår)

Se hva som skjer når DNs journalist tester akselerasjonen på verdens raskeste stasjonsvogn
Mercedes-AMG E 63 S er avsindig rask. Samtidig er den diskret og byr på masse plass. Et perfekt kompromiss?
01:40
Publisert: