– Dette blir en av de kablene med størst datakapasitet i verden, sier Peder Nærbø.

Allerede julaften 2017 ble norske Bulk Infrastructure valgt av blant andre Facebook til å bygge og eie en fiberkabel fra USA til Danmark. Nå har Amazon også meldt sin interesse og kabelen skal nå i tillegg knyttes til Norge og Irland.

– Vårt store mål er å åpne Norge som en datasenternasjon og bruke vår fornybare vannkraft. Amazon får en motorvei rett inn på Sørlandet. Nå åpner vi opp hele Agder-regionen og Norge som en mulig lokasjon for etablering av store datasentre, sier Nærbø.

720 mil langt milliardprosjekt

Selskapet har i et år planlagt og produsert flere tusen kilometer lange fiberkabler som ikke er tykkere enn en tommelfinger. I april lastes kablene om bord på båter i USA hvor de så skal legges ned på havbunnen. Når båtene er ferdig med arbeidet vil Bulk ha lagt 7200 kilometer med kabel.

– Hvor mye er kontrakten verdt?

– Med denne typen kontrakter får vi ikke lov til å gi detaljer, sier Nærbø, men svarer at det utvilsomt er snakk om et milliardprosjekt.

– Det man inngår, er en avtale hvor man leier retten til bruk for hele dens levetid, sier han.

Amazons heleide datterselskap Amazon Web Services, Facebook og Google er med på prosjektet. Det kan sammenlignes med at Bulk bygger ut en tomt, mens disse internasjonale gigantene bygger huset og betaler for bruk av tomten.

Sparer tid og penger

– Det er første gang noen legger en kabel mellom Norge og USA. Og det blir første gang vi lager en forbindelse direkte mellom Irland og Norden, sier Nærbø.

Hittil har Irland vært landet i Europa hvor det er flest datasentre. Her flokker også de store aktørene til fordi det er nærmest USA. Ettersom Norge ikke har direkte forbindelser til USA må all kommunikasjon mellom datasentre gå igjennom andre land. Det koster mer penger og tar vesentlig lengre tid.

– Skal vi lage en skikkelig datasenterindustri i Norge må vi ha denne typen forbindelser, sier Nærbø.

Vil skape mange norske arbeidsplasser

Ved siden av omfattende virksomhet innen bygging av logistikksentre i Norge, står Nærbø blant annet bak storsatsingen N01 Campus, en datasenterpark i Vennesla kommune, der målet er å friste store globale aktører til å etablere seg.

Nærbø sier den nye kabelen vil skape mange norske arbeidsplasser.

– Vil ikke Amazon bli en tøff konkurrent for norske aktører?

– Ser vi på offentlig sektor og næringslivet er enorme mengder med data allerede produsert på Amazon sine tjenester. Telenor bruker Amazon i Irland, men nå kan de forhåpentlig få det i Norge. Vi har verdens største overskudd på fornybar energi på Sørlandet og det skal vi tilby resten av verden i form av datakraft, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette frossenkonseptet har åpnet sin første butikk i Oslo
01:03
Publisert: