Rec-aksjen stupte på Oslo Børs da selskapet fredag ettermiddag meldte at Nordea har varslet at de vil inndrive krav på 150 millioner kroner.

Aksjen sluttet ned 14 prosent.

– Bakgrunnen er en garanti som ble gitt da det ble åpnet konkurs i datterselskapet Rec Wafer i 2012, sier Nils O. Kjerstad, investorkontakt i Rec Silicon.

Han forteller at garantien er todelt, den første på 150 og den siste på 50 millioner kroner.

– Etter en rapport fra bostyrer i Rec Wafers konkursbo tidligere i høst, har Nordea funnet at de vil inndrive første del før konkursboet er gjort opp. Nå vil Rec vil gjøre en vurdering med sine rådgivere før de gir et svar på nyåret, sier Kjerstad.

Jens Ulltveit-Moe, investor og næringslivsleder.
Jens Ulltveit-Moe, investor og næringslivsleder. (Foto: Fartein Rudjord)

Etter flere år i jammerdalen, har aksjonærene i Rec de siste to ukene fått en liten opptur etter at Kjell Inge Røkke og Aker overtok Jens Ulltveit-Moes post på 23 prosent i selskapet til bunnpris.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kjell Inge Røkke startet med én fiskebåt - nå er han en av Norges største arbeidsgivere
Video fra Dagens Næringsliv
03:46
Publisert:

Negativ overraskelse

– Det har vært kjent at et krav på 200 millioner kan komme når som helst, men det er neppe tilfeldig at det kommer nå, like etter at det har kommet inn en ny kapitalsterk eier, sier Andreas Bertheussen, analytiker i meglerhuset Kepler Cheuvreux.

Han tror Røkke var kjent med kravet.

– Men ikke timingen. Det var nok en negativ overraskelse at det kom nå.

Han karakteriserer meldingen fra selskapet som halvkryptisk.

– Det er vanskelig å vurdere alvorlighetsgraden umiddelbart, om det er noe de må betale nå eller om kravet er diskutabelt. Per tredje kvartal har de råd til å betale, men det kommer mange forfall de neste seks til ti måneder. De vil med høy sannsynlighet falle under betingelsene i låneavtalene, og vil dermed få et nytt kapitalbehov, som må løses enten ved å hente kapital, øke gjelden eller selge fabrikken i Butte i USA.

Berteheussen mener kravet vil akselerere den allerede stressede situasjonen i selskapet.

– Det har vært en hårfin balanse med vanlig drift, det er ikke tatt høyde for fall i denne størrelsen, sier Bertheussen.

Sliter

Rec Silicon produserer polysilisium til solindustrien og har slitt i flere år. I fjor tapte selskapet tre milliarder kroner. Grunnen til at det er i knestående, er det mangeårige handelsstriden mellom USA og Kina.

I praksis har Recs tilgang til det kinesiske markedet vært steng, og tidligere i år stengte selskapet sitt prestisjeanlegg i Moses Lake i USA, verdens største silisiumsfabrikk.

Så sent som i mai år skjøt Ulltveit-Moe inn friske penger, 39 millioner kroner, i Rec Silicon da selskapet ba om penger for å styrke likviditeten. Siden har selskapet falt nesten 70 prosent på Oslo Børs. I forrige uke kjøpte Røkke altså aksjene til Ulltveit-Moe til en saftig rabatt, og aksjen spratt opp.

Etter fallet fredag er aksjen fremdeles opp snaue syv prosent etter Røkke-transaksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.