Onsdag kveld norsk tid undertegnet USA og Kina «fase 1» av en handelsavtale hvor Kina skal øke importen av amerikanske produkter og tjenester med 200 milliarder dollar. Av dette skal industrivarer utgjøre 78 milliarder dollar over to år, herunder råvaren silisium som brukes til å lage solceller.

I USA jubler den norske silisiumsprodusenten Rec Silicon over avtalen.

– Vi vet at mange industrier ikke kom med i fase 1 og vi kom inn, så vi er fornøyd. Vi vet at vi er en prioritet i fase 1, sier Francine Sullivan, direktør for forretningsutvikling i Rec Silicon.

Hun har jobbet i Rec i over ti år og var med da Kina i 2014 i praksis stengte døren for deres superrene silisium ved å ilegge toll på all USA-produsert silisium og samtidig subsidiere egne varer kraftig.

– Vi leverte silisium for hundrevis av millioner dollar til Kina før markedet stengte i 2014. Vi håper at denne avtalen vil gi oss den samme tilgangen til det kinesiske markedet, sier Sullivan.

Veldig fornøyd med Trump

Rec har ved flere anledninger takket Trump-administrasjonen for innsatsen den har gjort for silisiumindustrien. Sullivan forteller at de har hatt mange møter med amerikanske myndigheter, samt møter i Det hvite hus.

– Vi har jobbet med dette i lang tid. Vi er veldig fornøyd med Trump-administrasjonen. Han har prioritert denne industrien, sier hun.

– Hva slags innsats har han gjort sammenlignet med sine forgjengere?

– De skaffet oss en avtale.

Vet ikke hvor mye de får

Sullivan og resten av Rec ble også først kjent med detaljene i avtalen onsdag kveld. I avtalen står det overordnet hvor mye industriprodukter Kina skal importere, men ikke spesifisert ned mot hver enkelt kategori. Derfor vet Rec ennå ikke hvor mye amerikanskprodusert silisium Kina faktisk kommer til å importere.

– Vi har ingen spesifikke tall når det gjelder silisium, men vi er begeistret for det faktum at dette er en gjenåpning av markedet. Vi fortsetter å gjennomgå avtalen og jobbe med Den amerikanske handelsrepresentantens kontor (USTR) for å få ytterligere detaljer, sier Sullivan.

– Hva blir neste steg nå?

– Vi fortsetter å gjennomgå avtalen. Vi har ikke tatt noen beslutninger om å starte opp anlegget igjen, sier hun.

I fjor stengte Rec ned sitt prestisjeanlegg og verdens største silisiumsfabrikk i Moses Lake i USA som følge av den fastlåste situasjonen mellom USA og Kina. Å starte opp anlegget er ikke gjort over natten.

Francine Sullivan sier det er vanskelig å estimere hvor lang tid det vil ta før de får ytterligere detaljer rundt omfanget av silisium som Kina skal importere.

Kraftig løft på børs

Rec Silicon-aksjen stiger rundt 50 prosent på nyhetene torsdag.

Avtalen mellom USA og Kina innebærer kun en delvis gjenåpning av markedet. Rec Silicon-sjef Tore Torvund sa i en melding onsdag kveld at det er veldig viktig at USA fortsetter å utvikle og styrke kritiske forbindelser i solindustrien og verdikjeden for skape et marked for deres silisium.

Til tross for en kursoppgang på over 100 prosent siden Kjell Inge Røkke tok over Jens Ulltveit-Moes aksjer i Rec i starten av desember, er aksjekursen ned 60 prosent over de siste tre årene.

Ulltveit-Moes selskap Umoe solgte aksjene med en betydelig rabatt til 1,325 kroner per aksje. Umoes administrerende direktør, Jarle Roth, sa den gang at interessen for aksjene var svakere enn de hadde håpet på.

Siden Røkkes inntog har hans deleide Aker en papirgevinst på over 200 millioner kroner.

I løpet av fjorårets tre første kvartaler hadde Rec et samlet underskudd før skatt på 81,5 millioner dollar. I 2018 var underskuddet på 342 millioner dollar (tre milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.