Norske Rec Silicon har lenge kjørt sitt prestisjeanlegg Moses Lake i USA på 25 prosent av kapasiteten på grunn av en mangeårig handelsstrid mellom USA og Kina. Her produserer Rec granulært silisium som brukes til å lage solceller- og paneler. Nesten alle kundene kommer fra Kina.
Rec Silicon bygget ut fabrikken, som er blitt beskrevet som «state of the art» i 2010, og har investert totalt 1,7 milliarder dollar i anlegget. I dag tilsvarer det i overkant av 14 milliarder kroner.
Om under to måneder kan Moses Lake, verdens største silisiumfabrikk, bli fullstendig stengt ned.
Aksjen faller seks prosent på børs onsdag formiddag.
Kommer ikke inn i Kina
Tirsdag kveld hentet Rec Silicon 170 millioner kroner i en rettet emisjon. Ifølge presentasjonsmaterialet vil selskapet begrense produksjonen av FBR (Recs teknologi for å fremstille silisium) ved Moses Lake fra 15. mai. Fra og med 30. juni vil produksjonen stenges på lang sikt med mindre tilgangen til det kinesiske silisiummarkedet blir gjenopprettet.
I meldingen fra selskapet står det at pengene skal brukes til å styrke selskapets likviditetssituasjon inntil det igjen får tilgang til Kina. Selskapet spesifiserer:
- En engangskostnad på 3,7 millioner dollar (32 millioner kroner) knyttet til restrukturering av kostnadene for å stenge ned produksjonen av FBR ved Moses Lake.
- Ta hånd om resterende betalinger til samarbeidsselskapet Yulin JV på henholdsvis 3,1 og 5,2 millioner dollar (27 og 45 millioner kroner).
- For generelle selskapsformål.
Ulltveit-Moe skyter med 39 mill.
Næringslivsleder og investor Jens Ulltveit-Moe er desidert største aksjonær i Rec Silicon. Gjennom sitt Umoe as hadde han på forhånd garantert for 40 millioner kroner av emisjonen.
I meldingen fremkommer det at han ble tildelt 58,4 millioner aksjer av de totalt 254 millioner utstedte aksjene. Tegningskursen var satt til 0,67 kroner, hvilket betyr at Ulltveit-Moe har skutt inn omtrent 39 millioner kroner i frisk kapital.
Sluttkursen tirsdag var 0,75 kroner per aksje. Det vil si at det ble gitt en rabatt på 10,76 prosent i emisjonen. Emisjonen var betydelig overtegnet, ifølge Rec.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.