Rec Silicon, den norske produsenten av superrent silisium for bruk i solbransjen, har besluttet å nedbemanne nesten 40 prosent av de ansatte ved sitt anlegg Moses Lake i Washington i USA. Rundt 100 ansatte mister jobben.

Kina og USA har i flere år vært i handelsstrid, og det er denne som er årsaken til nedbemanningen.

– Vi har gjort alt vi kan for å unngå dagens tiltak. Men vi har ikke noe valg mens det kinesiske markedet er stengt. Det er utrolig urettferdig at hardtarbeidende amerikanere, som har gjort Rec Silicon til bransjens teknologileder og en av de mest konkurransedyktige produsentene i verden, nå mister jobbene sine, skriver selskapet.

– Rec Silicon kan utkonkurrere sine utenlandske konkurrenter, og vi kan gjøre det fra våre produksjonssteder i USA. Vi trenger simpelthen rettferdig tilgang til det kinesiske markedet.

Jens Ulltveit-Moe er største eier i Rec Silicon med 23 prosent av aksjene.

Ikke tilgang siden 2014

– Som følge av den pågående handelsstriden har selskapet ikke hatt tilgang til sine kritiske markeder i Kina siden 2014. Dette har medført suksessive reduksjoner i Rec Silicons virksomhet i USA, skriver selskapet.

Rec kutter nå produksjonen i Moses Lake, anlegget som har vært selskapets mest moderne og mest prestisjefylte, til om lag én fjerdedel av produksjonen.

– Handlingene i dag vil hjelpe til med å bedre selskapets likviditet, evnen til å møte de finansielle forpliktelsene og sikre Rec Silicons evne til å gjenoppta driften når tilgangen til polysilisiumsmarkedet i Kina gjenopptas, heter det.

Varsler svake markeder

Rec Silicon varsler samtidig mandag morgen om at tøffe markedsforhold rammer selskapet, lønnsomheten og kredittrisiko-eksponeringen. Selskapet regner med å måtte gjøre nedskrivninger av lager, kundefordringer og verdien på produksjonsanleggene sine i regnskapsrapporten for andre kvartal, som legges frem 19. juli.

Selskapet har i dag om lag 42 millioner dollar i kontanter, og anslår at det vil rapportere inntekter i andre kvartal på rundt 58 millioner dollar, oppunder en halv milliard kroner. Produksjonen av høykvalitets FBR-silisium vil bli 240 tonn lavere enn selskapets ga inntrykk av i slutten av april, med en samlet produksjon på 2040 tonn.

– Resultatet for selskapets halvleder-avdeling og silangass vil være om lag som ventet.

Går til myndighetene

Amerikanske myndigheter har arbeidet for å få en løsning på tiltakene som kinesiske myndigheter har innført for å beskytte de kinesiske produsentene av polysilisium.

– Det haster nå med at amerikanske myndigheter tar steg som gjenåpner det kinesiske markedet for amerikansk silisiumsproduksjon for å unngå ytterligere jobbkutt, unngå tap av USAs teknologilederskap, å beholde denne viktige delen av solenergi-tilbudskjeden i USA, tillate Rec Silicon å gjenoppstarte produksjonen, og viktigst: Tillate oss å ansatte våre høyt utdannede og dedikerte arbeidere, skriver Rec.(Vilkår)

Stoltenberg: – Dialog er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke.
Under EU-toppmøtet i Brüssel uttalte Nato-sjef Jens Stoltenberg seg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.
01:47
Publisert: