2017 har hittil vært et dårlig år for tidligere fondsforvalter Arne Vigeland (43). I juni ble han dømt til 120 dagers fengsel for grovt skadeverk etter å ha leid inn to håndtverkere for å kappe naboens uthus i to, mens naboene fortsatt var på ferie. Denne dommen er anket. Også økonomisk har Vigeland hatt det tungt i år.

Vil ikke si noe om tapene

Tidligere i år ble nemlig Vigeland nestleder i styret til det børsnoterte søppelselskapet Renonorden, som i går slo seg selv konkurs.

Vigeland gikk inn i RenoNorden-styret etter at det Belize-registrerte investeringsselskapet SJ Investment Ltd. kjøpte 38 millioner aksjer i RenoNorden til én krone aksjen i februar i år. Det skjedde i forbindelse med at søppelselskapet hentet 330 millioner kroner for å styrke økonomien. Vigeland er styreleder i SJ Investment og har over 20 års erfaring som aksjeinvestor i mindre europeiske selskaper. Han var også hedgefondforvalter i Ennismor Fund management i London frem til 2009.

SJ Investment fortsatte å hamstre aksjer i RenoNorden. I tremåneders perioden februar, mars og april kjøpte SJ Investments tilsammen rundt 15,5 millioner aksjer i søppelselskapet. DN har beregnet denne investeringen til rundt 17 millioner kroner. Tilsammen eier SJ Investment nå 14,73 prosent av selskapet etter å ha brukt rundt 55 millioner kroner på investeringen.

RenoNorden er for øyeblikket suspendert på Børsen, men sannsynligvis er det meste tapt som følge av konkursen.

Arne Vigeland selv ønsker ikke å si noe om konkursen i søppelselskapet.

– All kommunikasjon om selskapet skal skje gjennom Harald Rafdal (administrerende direktør, red.anm.). Jeg har ingen kommentar, sier Vigeland.

Han ønsker heller ikke å si noe om tapene til SJ Investment i RenoNorden.

DN har foreløpig ikke greid å komme i kontakt med Rafdal.

Klokken 11.40 tirsdag ble det åpnet konkurs i RenoNorden as og RenoNorden asa. Bostyrer er Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale. Ottesen har foreløpig vært utilgjengelig.

Finansiell krise

RenoNorden har i det siste året vært i dyp finansiell krise etter at det ble klart at feilkalkulerte anbud ville påføre selskapet et beregnet tap på mer enn 300 millioner kroner.

Mange av kontraktene selskapet hadde inngått var ikke lønnsomme, og de store underskuddene gjorde raskt at RenoNorden havnet på kant med långiverne.

Ved utgangen av andre kvartal var selskapet i brudd med sine lånebetingelser, og selskapet forhandlet frem til nå med långiverne. Meglerselskapet Carnegie ble tidligere hyret inn for å få på plass et salg av hele eller deler av selskapet. Selskapet har ikke funnet en løsning, og er derfor konkurs i Norge. (Vilkår)

Satser på nytt bilmerke i Norge
Seat forsvant fra det norske bilmarkedet for 12 år siden. Så mye har skjedd med både markedet og bilene at det nå skal satses på nytt.
01:45
Publisert: