I over to måneder har verdens største aluminaraffineri, Alunorte, gått på halv maskin. I slutten av februar påla miljømyndighetene i delstaten Pará, nordøst i Brasil, Hydro å kutte produksjonen ved anlegget med 50 prosent etter et kraftig regnvær som førte til oversvømmelser og påstander om utslipp.

Hydro har lagt frem to rapporter som konkluderer med at det ikke forekom noen miljøskadelige utslipp fra anlegget, og selskapet har satt sin lit til at produksjonskuttet ville bli løftet raskt.

Skudd for baugen

Mandag fikk dette håpet et skudd for baugen da en føderal dommer valgte å opprettholde produksjonskuttet.

Ifølge en pressemelding fra den føderale domstolen i Pará stadfester den nye dommen den tidligere beslutningen om å pålegge produksjonskutt ved Alunorte. Dommen betyr at Hydro må oppretthold produksjonskuttet på 50 prosent ved det kriserammede aluminaraffineriet.

– Vi fortsetter vår dialog med brasilianske myndigheter for å gjenoppta full produksjon ved Alunorte, sier informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, til DN.

Store negative ringvirkninger

Produksjonskuttet ved verdens største aluminaraffineri har store ringvirkninger i hele aluminiumsindustrien. For Hydro har kuttet allerede ført til at selskapet har vært nødt til å halvere produksjonen ved bauksittgruven Paragominas og aluminiumsverket Albras.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har også åpnet for at andre smelteverk, deriblant i Norge, kan bli tvunget til å kutte produksjonen dersom Alunorte-problemene vedvarer.

Viser til opprinnelig dom

I sin domsslutning viser den føderale domstolen til vurderingene gjort i den opprinnelige dommen fra første rettsinstans. Det gjentas blant annet at det er funnet flere uregelmessigheter knyttet til behandling og utslipp av avfallsvann.

– Avløpssystemet for regnvann fungerte ikke, og det var tegn til at en stor del av regnvannet ikke faktisk kom til behandlingsanlegget for avløpsvann, men isteden ble akkumulert på fabrikkområdet, og rant ut i omliggende områder, står det i dommen. (Vilkår)

– Vi har daglige forhandlinger med myndighetene i Pará
Hydrosjef Svein Richard Brandtzæg forteller hva selskapet nå gjør for å løse opp i Alunorte-problemene.
01:19
Publisert: