Orkla og Norsk Hydro er enige om at Orkla selger sin 50 prosents andel i det felleseide aluminiumsselskapet Sapa til Hydro.
Prisen tilsvarer en samlet verdi på Sapa på 27 milliarder kroner på gjeldfri basis, og Hydro betaler kontant.
– Etableringen av Sapa JV har vært en suksesshistorie, og med Hydro som eier får Sapa en god industriell plattform for videre utvikling. For Orkla er salget en naturlig konsekvens av vår strategi om å bli et rendyrket merkevareselskap», sier konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla i en pressemelding.
Ikke børsnotering
DN skrev i mai at det gikk mot børsnotering av Sapa etter nesten fire års delt eierskap.
Kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla sier til DN at det var en «helhetsvurdering» som gjorde at selskapene ble enig om et salg fremfor en børsnotering.
– Vi kom frem til en riktig pris for Orkla- gitt Sapas utvikling. Det sammen med en helhetsvurdering gjorde at det ikke ble børsnotering, sier Mageli.
Dere har diskutert overtagelse av Sapa lenge. Hva var det som gjorde at dere ble enige nå?
– Dagens nyhet er et resultat av lange samtaler over mange måneder, hvor partene er blitt trygge på hverandre. Vi har eid Sapa sammen i fire år, og da er det klart man opparbeider et tillitsforhold, sier Mageli.
Orkla får en ren gevinst på fem milliarder kroner etter salget, og vil dele ut et ekstraordinært utbytte på fem kroner per aksje.
Hva skal dere bruke resten av gevinsten til?
– Vi har mye å se på fremover innenfor merkevare. Det innebærer både investering i eksisterende selskaper og vurdering av nye oppkjøp, men er det noe prosessen rundt Sapa har lært oss, så er det at det gjelder å bruke litt tid før man hopper på en investering, sier Mageli.
Tømmer kassen for Sapa
Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er godt fornøyd med å få hele kontrollen over Sapa.
– Hydro bekrefter nå sin posisjon som verdens ledende, integrerte aluminiumselskap, sier han i en melding
Hydro regner med synergier på 200 millioner kroner i år, hovedsakelig innen omsmelting og resirkulering. Sapa vil bli et nytt forretningsområde i Hydro-konsernet, som med dette får mer enn 35.000 ansatte og virksomhet i rundt 40 land.
Hydro vil ta av sin kontantbeholdning, samt utstede obligasjonslån i Norge og utlandet for å finansiere kjøpet av Orklas Sapa-andel. Midlertidig vil selskapet bruke en ubenyttet kredittfasilitet.
Skapte verdens største selskap
Da Orklas og Hydros selskaper innen pressede aluminiumsprodukter gikk sammen i Sapa i 2013, var partene enige om et treårig tvangsekteskap der hver eide 50 prosent. Dermed skapte de verdens største selskap for pressede aluminiumsprodukter, som lager alt fra brusbokser til bygningslister.
Siden september i fjor har partene kunnet søke alternative eierformer. At prosessen har tatt så lang tid, er et uttrykk for at det ikke har vært lett å komme til enighet, skrev DN i mai.
Gevinst på fem mrd.
Da Sapa ble etablert i 2013 skilte Orkla ut Gränges, som senere ble notert på børsen i Stockholm, med en samlet verdi på rundt fem milliarder kroner. Ved Sapa-etableringen mottok Orkla i tillegg 1,8 milliarder kroner kontant. I tillegg kommer utbytte på 1,5 milliarder kroner for 2016.
«Orkla forventer dermed å realisere en samlet verdi på mer enn 20 milliarder kroner fra sitt opprinnelige engasjement i Sapa», skriver selskapet, som nå regner med en gevinst fra dagens salg på rundt fem milliarder kroner.
Merkevareselskapet vil betale ut et ekstraordinært utbytte til aksjonærene på fem kroner aksjen, «så raskt som praktisk mulig» etter at Sapa-salget er gjort.
Orklas salg av Sapa til Hydro er avhengig av godkjennelse fra konkurransemyndighetene blant annet i EU, Kina, Brasil, Canada og Tyrkia, og Orkla regner med at dette er på plass i løpet av året. (Vilkår)