– Vi har vært en langsiktig eier i Glamox. Selskapet står for en stor del av vår investeringsportefølje og har hatt en sterk vekst over mange år. Vi er sikre på at den positive utviklingen vil fortsette med en ny majoritetseier, sier Jarle Roth, konsernsjef i Arendals Fossekompani en børsmelding fredag kveld.

Fra en Glamox-fabrikk i Estland. Bildet er fra 2010.
Fra en Glamox-fabrikk i Estland. Bildet er fra 2010. (Foto: Eivind H. Natvig)

Salget til et oppkjøpsfond i Triton-gruppen for 2,7 milliarder kroner innebærer en gevinst for Arendals Fossekompani på 2,1 milliarder kroner.

Den deles mellom flere storeiere: Rundt tre fjerdedeler av Arendals Fossekompani eies av henholdsvis Erik Must og hans familie, Kjell Christian Ulrichsen, og Morten Sigval Bergesen med familie. Hver av disse storeierne får en papirgevinst på over en halv milliard kroner.

Økt utbytte og bonus

Hvor mye som blir utbetalt til eierne er foreløpig ikke klart. Styreleder i Arendals Fossekompani Øyvin Brøymer sier til DN at selskapet vil dele ut et ekstraordinært utbytte, men at det ennå ikke er avklart når og hvor mye som vil utbetales til aksjonærene. De to siste årene har det blitt utbetalt rundt 220 millioner kroner i årlig utbytte, ifølge Brøymer.

Også daglig leder i Arendals Fossekompani Jarle Roth vil tjene på salget. Det er ikke klart hvor stor hans bonus vil bli, ifølge Brøymer.

I Glamox vil bonusutbetalinger gå til ledelsen og enkelte nøkkelpersoner, totalt ti ansatte. Bonusene vil være inntil tolv månedslønner.

Must fortsetter som eier

Erik Must og familien går ikke ut av Glamox tross salget av gigantposten fra Arendals Fossekompani. Must-familien kontrollerer direkte 24,7 prosent av Glamox, en eierpost de beholder nå når den europeiske oppkjøpsfondseieren Triton nå overtar praktisk talt resten av selskapet.

– Vi har vært aksjonærer i Glamox siden 1982. Da har du en viss fartstid. Jeg har stor tro på selskapet, ledelsen og de ansatte sier Erik Must til DN fredag kveld. Han sier at kjøpsavtalen med oppkjøpsfondet ikke innebærer at Glamox flytter til utlandet. Hovedkontoret skal ligge til Oslo som i dag, og Glamox-ledelsen beholdes, ifølge Must.

Heller ikke styreleder i Arendals Fossekompani er bekymret for utflytting. Brøymer tror Glamox vil beholde sin norske forankring på grunn av Erik Must som eier og den norske ledelsen i Glamox.

– Er dette oppkjøpet fra et utenlandsk fond en fare for norske arbeidsplasser?

– Det ser vi ikke som det største problemet, sier Brøymer.

Han sier styret i Arendals Fossekompani var enige om salget.

– Vi har stått bi Glamox i mange år. Vi fant tiden moden til å ta gevinst og gå videre som et investeringsselskap.

Kjøpet skal etter planen gjennomføre i løpet november eller desember, ifølge børsmeldingen fredag kveld. (Vilkår)