Tirsdag ble det kjent at industri- og forsvarsteknologikonsernet Kongsbergruppen har inngått en samarbeidsavtale med Qatar om levering av utstyr til 490 militære kjøretøyer for inntil 15 milliarder kroner over åtte år. Kontrakten er konsernets største noensinne, og er ventet å skape inntil 15.000 nye årsverk og involvere 170 norske underleverandører.

I etterkant av nyheten føk aksjen til værs, og endte tirsdag 6,8 prosent opp på Oslo Børs. Onsdag har aksjen holdt seg stabil rundt 184 kroner på børsen.

Meglerhuset DNB Markets skriver i en oppdatering at det ser positivt på avtalens potensial.

– Etter vårt syn demonstrerer avtalen verdien av de fjernstyrte våpenstasjonene Kongsberggruppen produserer, skriver analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets.

Han ønsker ikke å gi noen kommentarer til Kongsbergs Qatar-kontrakt eller sin egen oppdatering.

«Reduserer usikkerheten»

Etter at de to forsvarsenhetene Kongsberg Protech Systems (KPS) og Kongsberg Defence Systems (KDS) i 2017 ble sammenslått til Kongsberg Defence & Aerospace har det vært noe usikkerhet rundt selskapet. KPS, som drev med fjernstyrte våpenstasjoner, opplevde at etterspørselen var på et lavere nivå enn tidligere.

Veddeng og DNB Markets mener avtalen kan fjerne noe av usikkerheten som er til stede på grunn av lav ordrebok på våpensystemene Protector og MCT. Dette er de to løsningene som skal leveres til det pansrede kjøretøyet som franske Nexter skal levere til Qatar.

Ifølge DNB Markets har Kongsberggruppen slitt med lavt ordreinntak på Protector og MCT. DNB mener Qatar-kontrakten nå gjør at ordreinntaket ser lysere ut.

– Siden selskapet nå har dekning minst de neste åtte årene, er usikkerheten blitt redusert, og høyere inntjeningsmultipler er garantert etter vårt syn, skriver DNB Markets.

Nedgraderer til hold

Meglerhuset SEB har i etterkant av nyheten valgt å nedgradere Kongsberggruppen til hold fra kjøp, mens det jekker opp kursmålet fra 175 kroner til 190 kroner.

– Kongsberggruppens aksje har steget 22 prosent så langt i år og 6,8 prosent tirsdag. Kongsberggruppen har utkonkurrert de fleste aksjer og hovedindeksen på Oslo Børs, og handles nær vårt nye kursmål, skriver meglerhuset i en oppdatering.

SEB mener samarbeidsavtalen i Qatar var overraskende og kontrakten er nå inkludert i meglerhusets estimater, som øker anslaget på resultat per aksje med fire prosent for 2019 og med om lag åtte prosent for 2020, ifølge rapporten.

Begrenset innvirkning på estimatet

Meglerhuset Pareto Securites skriver i en oppdatering at det forventer at avtalen vil ha begrenset innvirkning på estimatet i 2018, ettersom kontrakten fortsatt ikke er formalisert.

– Våre innledende beregninger antyder en 10 til 20 prosents oppside på konsernets ebitda (driftsresultat før avskrivninger) for perioden 2019 til 2025. Derimot antar vi at ebitda-marginene gradvis vil forbedre seg med antall programmer som blir levert, skriver meglerhuset. (Vilkår)

Meretes Utvalgte: Nytt røverkjøp fra Contino
Perfekt til lam, er kun 480 flasker tilgjengelig. Først til mølla.....
01:13
Publisert: