– Vi investerer flere hundre millioner kroner i tomter, fibernett og infrastruktur. Men i sum snakker vi om investeringer på mellom fem og ti milliarder kroner i Vennesla de neste ti årene, sier Peder Nærbø (45).

Nærbø er sammen med Torbjørn Moe (46) majoritetseier i Bulk Eiendom, som inntil nå har spesialisert seg på å bygge store logistikkbygg langs E6 fra Gardermoen til Vestby. Selskapet har blant annet bygget for Bring, Tollpost, Nille, Ahlsell, FedEx og XXL.

Stort potensial

– Vi kommer i år til å selge bygg for omtrent 1,5 milliarder. Vi vil fortsatt satse på logistikk, men har i tre år arbeidet intensivt med å finne den best egnede plasseringen for store datalagringsaktører. Den har vi funnet i Vennesla, sier Nærbø, som onsdag presenterer de storstilte planene for en stor park for datasentre på Støleheia i Vennesla kommune.

– Her har vi et av Europas mest stabile knutepunkter for vannkraft og Nordens laveste spotpriser på kraft, vi har stabile temperaturer for kjøling, kort vei til internasjonal flyplass, containerhavn og godsterminal og på toppen attraktive Kristiansand og det regionen Agder har å by på, sier Nærbø.

– Og det er bare å se til Luleå i Sverige for å se hva slike datasentre kan bety. I Luleå har Facebook investert halvannen milliard i et datasenter og skapt 900 arbeidsplasser. Nå bygger de nok et senter der oppe. Agder og Vennesla har med nærheten til Europa, nye fiberkabler, et større mangfold og gode levekår et enda større potensial enn Luleå, sier han.

2000 mål

Campus N01 er navnet på området ved Støleheia der Bulk i første omgang har sikret seg opsjon for 2000 mål tomt fra blant andre Vennesla kommune og Avfall Sør, som driver gjenvinningsanlegg på stedet.

– Datalagring og datasentre er fremtidens kraftkrevende industri i Norge, sier Nærbø.

– Og når kan prosjektet bli realisert?

– Neste høst vil vi ha på plass fiberstrukturen fra Oslo langs kysten til Kristiansand og videre til kontinentet. Når byggingen starter vil avhenge av hvilke aktører som melder sin interesse. Men vi har allerede flere forespørsler fra store internasjonale aktører. En av dem opererer med et behov for 280 megawatt strøm installert og 250 mål tomt. Denne typen aktører vil alene investere fem milliarder kroner over noen år. Det sier noe om potensialet. Jeg er helt sikker på at vi skal få dette til, sier Nærbø.

Vennesla-ordfører Torhild Brandsdal (KrF) har fulgt prosjektet siden Nærbø tok kontakt første gang for vel to år siden.

Fantastiske muligheter

– Første gangen jeg hørte om dette, tenke jeg at dette nesten er for godt til å være sant. Men etterhvert som prosjektet har tatt form og stadig balet mer og mer på seg, har vi jo innsett at dette faktisk er sant og at det kan bli en realitet, sier hun.

– Vi ser jo i Luleå og også på steder i Finland at dette med datasentre både er nåtidens og fremtidens industri. For en industrikommune som Vennesla er det utrolig spennende å trekke linjene fra den gamle treforedlingsindustrien til dette nye. Jeg er selvfølgelig veldig stolt over at dette kommer i Vennesla, men en slik etablering vil sette hele Agder på kartet på en fantastisk måte, sier Brandsdal som legger til at kommunens bidrag i første rekke har vært nødvendige tomtearealer på Støleheia.

Les hele avisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Her bygger Facebook ut 84.000 kvadratmeterMilliardær bygger datalagringssenter i Telemark