– Vår kjære far, Erling Lorentzen, sovnet stille inn i Oslo i dag, 9. mars 2021, sa Lorentzens familie til NTB via Slottet tirsdag.

Lorentzen var skipsreder og forretningsmann og gjorde seg bemerket som motstandsmann under krigen. Da samarbeidet han med blant annet Gunnar Sønsteby i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Han var livvakt for kongefamilien da de kom tilbake til Oslo 7. juni 1945, og det var slik han møtte prinsesse Ragnhild, som senere ble hans kone.

Prinsesse Ragnhild og skipsreder Erling Lorentzens bryllup i Asker kirke i 1953. Det lykkelige brudeparet kommer sammen ut av kirken etter vielsen, med de fire brudepikene som holder slepet; prinsesse Astrid, Elisabeth Løvenskiold, Edda Bang og Berit Lunde.
Prinsesse Ragnhild og skipsreder Erling Lorentzens bryllup i Asker kirke i 1953. Det lykkelige brudeparet kommer sammen ut av kirken etter vielsen, med de fire brudepikene som holder slepet; prinsesse Astrid, Elisabeth Løvenskiold, Edda Bang og Berit Lunde. (Foto: Sverre A. Børretzen)

Kong Harald uttrykker sorg etter at hans svoger, Erling Lorentzen, døde tirsdag, og sier tankene går til hans nærmeste.

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar, sier kong Harald på vegne av hele kongefamilien.

Brasil og Norge

Tidlig på 1950-tallet dro Erling Lorentzen og prinsesse Ragnhild til Brasil for å bosette seg der «noen få år». Årene ble over 60, og trebarnsfamilien ble etter hvert like brasiliansk som norsk. Etter hvert kom også seks barnebarn til verden.

Christian Fredrik Lorentzen døpes i 1988. Her familien samlet rundt den nydøpte. Mor Martha og far Haakon Lorentzen. Storebror Olav Alexander sammen med prinsesse Ragnhild fru Lorentzen. Bak t.h. bestefar Erling Lorentzen.
Christian Fredrik Lorentzen døpes i 1988. Her familien samlet rundt den nydøpte. Mor Martha og far Haakon Lorentzen. Storebror Olav Alexander sammen med prinsesse Ragnhild fru Lorentzen. Bak t.h. bestefar Erling Lorentzen. (Foto: Knut Falch / NTB)

Prinsesse Ragnhild døde høsten 2012.

Til tross for at Erling Lorentzen har bodd mesteparten av sitt liv i Brasil, var han og familien sterkt knyttet til Norge. Familien har leilighet i Oslo, og hver sommer har de tilbrakt mye tid på landstedet på Ostøya i Oslofjorden.

Familien har også hytte i Hallingdal, og i Brasil har de bygget et landsted i norsk stil beliggende i 1.200 meters høyde et par timers kjøring fra Rio. Her drev Lorentzen blant annet oppdrett av den norske hesterasen fjording.

Milorg-mann

Bare 17 år gammel meldte Erling Lorentzen seg til krigstjeneste for Norge. Han kom raskt med i motstandsgruppa Milorg og unnslapp Gestapo under dramatiske omstendigheter to år senere.

Da rømte han til Sverige og dro derfra videre til England. Der ble han tatt opp i Kompani Linge og like etter sendt på sabotasjeoppdrag til hjemlandet.

Etter krigen ble Lorentzen beordret til eskortetjeneste for de to hjemkomne prinsessene Ragnhild og Astrid. Det oppsto etter hvert søt musikk mellom krigshelten og den eldste av søstrene, og 15. mai 1953 giftet de seg i Asker kirke. Da var brudgommen 30 år gammel og bruden 21.

Solgte seg ut av celluloseselskap

De siste årene var næringslivsmannen og milliardæren Erling Lorentzen ofte i hardt vær forretningsmessig, samtidig som hans brasilianske forretningsimperium vokste med hurtigtogsfart.

Skipsreder Erling Lorentzen (tv) og tidligere handelsminister Grete Knudsen (th) i Rio De Janeiro.
Skipsreder Erling Lorentzen (tv) og tidligere handelsminister Grete Knudsen (th) i Rio De Janeiro. (Foto: Kenneth Lund)

Lorentzen-familien har gjort det svært godt innen shipping og andre næringsområder i Brasil, men eierinteressene i cellulosegiganten Aracruz førte til at det til tider stormet rundt den gamle krigsveteranen.

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens avbildet på deres eiendom, 1300 meter over havet i den brasilianske fjellheimen.
Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens avbildet på deres eiendom, 1300 meter over havet i den brasilianske fjellheimen. (Foto: Christian Fougner/VG/NTB scanpix)

Erling Lorentzen fortsatte sin arbeidskarriere langt utover vanlig pensjonistalder, blant annet var han til langt opp i åttiårene styreformann i Aracruz Cellulose. Men etter hvert overlot han mer og mer av ansvaret for driften til sønnen Haakon Lorentzen.

I 2008 solgte Lorentzen-familien seg ut av Aracruz og kunne dermed hente ut flere milliarder kroner i fortjeneste.

Aktiv i debatt

Den siste tiden har Lorentzen tilbrakt i Norge. Han var blant annet aktivt med i debatten om TV-serien «Atlantic Crossing», som omhandler kongefamiliens liv i krigsdagene på 40-tallet.

– Gjennom å legge seg tett på virkelige begivenheter, med kjente historiske personer hvis liv vi vet noe om, og samtidig ta seg de største friheter, skaper «Atlantic Crossing» et dypt løgnaktig inntrykk av historien, skrev Lorentzen i en kronikk i Aftenposten om serien.

Statsminister Jens Stoltenberg, Prinsesse Ragnhild, Erling Lorentzen og fotballpresident Sondre Kåfjord. Her avbildet på en landskamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal Stadion i 2006.
Statsminister Jens Stoltenberg, Prinsesse Ragnhild, Erling Lorentzen og fotballpresident Sondre Kåfjord. Her avbildet på en landskamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal Stadion i 2006. (Foto: Annemor Larsen/VG/NTB scanpix)

Serieskaperne understreket i sitt svar at de aldri hadde hevdet at de ville gi en korrekt gjengivelse av historien, men at de hadde latt seg inspirere av de virkelige hendelsene.

Lorentzen var også en av de finansielle støttespillerne til nettavisen Aldrimer, som dekket det norske forsvaret og sikkerhetssituasjonen her til lands.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.