Fredag hasteinnkalte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til et strømmøte med de parlamentariske lederne i stortingspartiene mandag morgen.

Dette etter et vedvarende press på regjeringen om å innføre tiltak mot Sør-Norges rekordhøye strømpriser, et press bare har tiltatt i både bredde og styrke.

Samtidig er strømprisen for Vestlandet og Østlandet mandag beskrivende nok den høyeste hittil i år.

Da de parlamentariske lederne møtte pressen rett etter møtet ble det imidlertid klart at stortingsmedlemmene ikke vil bli kalt inn til et ekstraordinært møte per nå.

– Vi går gjennom materialet SSB er begynt å komme med, og vi får en ordentlig gjennomgåelse av evalueringen av strømstøtteordningen rundt månedsskiftet august/september. Vi legger frem en proposisjon på strømstøtte før oktober, slik at man kan behandle dette på ordinær måte da, sa Terje Aasland til VGTV.

For å øke fyllingsgraden i vannmagasiner som i sommer har vært på et lavere nivå enn på mange år, har regjeringen bedt kraftprodusentene holde igjen på vannet.

Det vil kunne øke strømprisene.

– Slik som situasjonen er nå, vil klare beskjeder om å holde igjen på vannet gjøre at strømprisene faktisk kan øke noe, og det er viktig at vi håndterer det. Folk skal være trygge på at de skal få slippe å betale for den økningen gjennom støtteordningen som er etablert. Det er viktig at folk føler trygghet nå, sier olje- og energiminister Terje Aasland mandag.

Hvor stor prisøkning dette vil kunne føre til, vites ikke.

– Det kommer helt an på hvordan systemet faktisk fungerer, vi har sett ekstremt høye priser gjennom sommeren og vi skal sørge for at husholdningene får en god avlastning for det, sier Aasland.

Ingen avklaring om strømstøtte til bedriftene

I forkant av møtet kom søndag kveld nyheten om at regjeringen går inn for å øke strømstøtten. Fra 1. september skal den nå dekke 90 prosent av prisen over 70 øre/KWT, for private husholdninger.

I forkant av møtet mandag har det store spørsmålet vært om også små- og mellomstore bedrifter vil bli omfattet av en form for strømstøtte – etter at slike har falt mellom to stoler gjennom det siste årets generelt høye strømpriser i Sør-Norge.

Større bedrifter har til sammenligning i stor grad vært skånet gjennom fastprisavtaler, samtidig som private husholdninger etter hvert har fått strømstøtte.

Etter møtet mandag morgen sa Aasland at regjeringen «jobber tett på for å finne en rettferdig ordning for næringslivet».

– Vi er opptatt av å jobbe så raskt som mulig, men også ha involvering av partene i arbeidslivet. Det tror vi er klokt og riktig for å treffe godt, og vi har en ambisjon om å legge frem noe som er på bordet når Stortinget trer sammen i oktober.

– Jeg er veldig opptatt av at tiltakene vi har iverksatt virker, at vi aldri igjen skal komme i en situasjon hvor forsyningssikkerheten i Norge blir utfordret, og at vi støtter husholdningene i en situasjon hvor prisene er ekstremt høye og at vi sørger for at vi klarer å gi utsatte bedrifter en støtte når prisene er ekstremt høye, sa Aavitsland.

Søndag kveld uttalte statsministeren Jonas Gahr Støre at strømstøtte til næringslivet var noe regjeringen jobbet med, uten at noen «fiks ferdig løsning» var klar.

- Det viktigste for Høyre på kort sikt er at vi får til et system som fungerer for de bedriftene som er særlige utsatt når strømprisene er så høye som de er. Det krever at vi forstår alvoret og jobber sammen, både regjering og opposisjon, og at ikke alle bare løper rundt og flagger sine egne forslag, sier Erna Solberg.

Misnøye blant opposisjonspartiene

Også blant de andre opposisjonspartiene var det misnøye om at regjeringen ikke varslet konkrete tiltak klare for Stortingsbehandling før oktober.

– Jeg tror ikke det som kom i dag vil roe gemyttene, Stortinget må samles før oktober, sa Bjørnar Moxnes i Rødt.

– Det er ingen tiltak her for å få ned strømprisene. Det kommer kanskje en strømstøtte i oktober. Dette var alt for slapt, sa Moxnes og mente det vitnet om handlingslammelse.

Høyres Nikolai Astrup mener regjeringen må få opp farten.

– Vi trenger en ordning for bedrifter som er særlig utsatt. Vi ønsker oss en tidslinje for den, og vi trenger at regjeringen legger frem noe for Stortinget så raskt som mulig, sa Nikolai Astrup etter møtet.

– Vi ønsker at den skal komme før oktober, men vi ønsker også at regjeringen skal gjøre jobben først og ha stortingsmøte etterpå, ikke i motsatt rekkefølge, la han til.

– Regjeringen fortsetter å slepe bena etter seg

Han mener regjeringen nå ikke har lagt frem noe som er verdt å kalle inn til ekstraordinært stortingsmøte for.

– Vi er ikke prinsipielt imot å kalle inn til ekstraordinært stortingsmøte, men vi må ha noe å behandle. Der er vi ikke per nå, sa Astrup.

Lan Marie Berg i Miljøpartiet De grønne etterlyste tiltak som gikk på årsaker til høye strømpriser, ikke konsekvenser.

– Jeg er veldig glad for at Aasland har invitert til møte, men jeg er skuffet over at regjeringen fortsetter å slepe bena etter seg. De behandler bare fremdeles bare symptomene, et år etter strømprisene steg i været.

Møte med partene i arbeidslivet

Etter møtet med de parlamentariske lederne i stortingspartiene, fortsetter møtemandagen med et møte mellom regjeringsmedlemmer som statsminister Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum samt NHO og LO. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Statsminister Jonas Gahr Støre i møte med NHO og LO om kraftsituasjonen mandag morgen.
Statsminister Jonas Gahr Støre i møte med NHO og LO om kraftsituasjonen mandag morgen. (Foto: Elin Høyland)