– Det er nesten så man kan kalle det reversert overtagelse, sier Elkem-sjef Helge Aasen.

Da Elkem ble kjøpt opp av kinesiske China National Bluestar for fire år siden, gikk han rett inn i styret og strategigruppen hos sin nye eier og har sittet der siden.

– Det er jo litt rart å sitte i styret til sjefen, men det fungerer. Han er styreleder hos meg også, sier Aasen.

Ved Elkems hovedkontor på Skøyen i Oslo er det få tegn til eierne, kun noen kinesiske små bordflagg i et hjørne.

Tredobles

Mandag gir han de ansatte beskjed om at franske Bluestar Silicones International med 1400 ansatte, åtte fabrikker og en omsetning på fem milliarder kroner, heretter skal styres fra Norge. Med hovedkontor i Lyon het kjemiselskapet Rhodia Silicones frem til kinesiske Bluestar overtok i 2007.

– Vi er komplementære. Der vi lager silisium, lager de over 4000 ulike silikonprodukter basert på silisium. Med tilsammen 380 ansatte som jobber med forskning og utvikling er det duket for nye produkter og muligheter i hele verdikjeden, sier Aasen.

På litt lengre sikt er det planlagt å inkludere Bluestars silikonvirksomhet i Kina med 4000 ansatte, og dermed vil antallet som jobber under Aasens ledelse bli mer enn tredoblet.

Umettelige

– Kineserne overtok ikke Elkem for å legge ned fabrikker. Hovedmålet var å skape en integrert silisiumkjede, få driftskompetanse og kjøpe solarteknologien. Vi har sendt mange ansatte til Kina for å lære bort vårt system for beste praksis, men det er ingen her som ser oss i kortene i det daglige, sier Aasen.

Han tilbringer selv en uke i måneden i Kina.

Men først og fremst vil kineserne ha vekst.

– De er umettelige. Vi bygger nå to fabrikker i Paraguay og Malaysia for støperi og karbon. Vi er også nær ved beslutning om å bygge en ny støperifabrikk i Kina.

Ifjor tok eierne ut 750 millioner kroner i utbytte, men har fortsatt langt igjen før de har tatt ut innsatsen.

Skiller ut sol

Bluestars oppkjøp av Rec Solar med fabrikk i Singapore ble gjennomført i mai, og nå skal Elkem Solar, med nær 200 ansatte som produserer solarsilisium i Kristiansand, skilles ut fra Elkem for å slås sammen med Rec Solar.

– Planene er ikke endelig lagt. Det kan bli flere oppkjøp, og en annen eierstruktur.

Til tross for at silisiumprisene nå er gått i bånn igjen, og fabrikken i Kristiansand såvidt dekker lønninger og driftskostnader, er det ikke snakk om at noen vil miste jobben.

– Oppsigelser er et ikke-tema. Eierne har solid tro på at solenergi skal bli lønnsomt, sier Aasen.

Fabrikken i Kristiansand var for noen år siden stengt i over to år da prisene gikk i bånn like etter at fabrikken var kommet i gang. 40 ansatte var permittert i et halvt år, men alle de 200 ansatte beholdt jobben, og 160 av de først ansatte arbeider der fortsatt.

Aasen ser klart et potensial for å nedbemanne ved de to kinesiske silisiumfabrikkene, men i statlige kinesiske selskaper er det politisk uakseptabelt.

– Nedbemanning skjer ved naturlig avgang, sier Aasen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen