– Rimelig hektisk. Det er en grei beskrivelse, sier Arve Baade.

I helgen ble det kjent at lederen av Sunndal Kjemiske Forening, Arve Baade, tiltrådte som styremedlem av konsernstyret i Hydro,

Onsdag morgen var han med på det første styremøte i Hydro hvor han ble opplyst at konsernet stenger selskapets brasilianske aluminiumsanlegg, Alunorte, som er verdens største aluminaraffineri. Hydro er avhengig av å få nødvendige tillatelser fra brasilianske myndigheter for å drive sitt nyeste deponi for bauksittrester.

– Jeg fikk informasjonen klokken 7.30 på styremøte.

– Så det var telefonkonferanse?

– Jeg bor jo i et grisgrendt strøk.

– Kom nyheten overraskende?

– Ja, vi trodde vi var på vei til å finne en løsning med brasilianske myndigheter.

«Håper det beste»

Hydros stengning i Brasil kan få store konsekvenser også for konsernets norske smelteverk. Alunorte-anlegget i Brasil er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som igjen er den viktigste ingrediensen i aluminium.

– For tiden går Hydros virksomheter i Norge for fullt, sier tillitsvalgt Arve Baade i Hydro.
– For tiden går Hydros virksomheter i Norge for fullt, sier tillitsvalgt Arve Baade i Hydro. (Foto: Ole Erik Loe)

– For tiden går Hydros virksomheter i Norge for fullt. Klart situasjonen skaper stor bekymring. Det kan bli en alvorlig situasjon. Hydros ansatte i Brasil vil merke det raskest. Hydro har en tradisjon å kjøre ryddige prosesser, sier Baade, som forventer at konsernledelsen også vil gjøre det i Brasil.

– Hvordan tror du situasjonen for Hydros anlegg i Brasil og Norge vil være i våren 2019?

– Det er for store ting for en enkel fiskesønn fra Sunnmøre å forstå. Vi må bare forholde oss til den reelle situasjonen. Håper på det beste og forbereder oss på det verste, sier Baade.

– Og hva er det verste?

– Vi må ta de forholdsreglene som kreves til enhver tid.

Nito-tillitsvalgt i Hydro Sunndal og styrerepresentant, Stein Kåre Sund, er urolig.

– Det er trasig situasjon. På lengre sikt kan dette påvirke norske verk.

Sund legger til at Brasil er et vanskelig land med mange ulike myndigheter et selskap må forholde seg til.

– Vi må fortsette planen vi har med konstruktiv dialog med de forskjellige myndighetene.

Milliardinvestering

Hydro har vedtatt store investeringer i Norge. I sommer besluttet konsernets å investere 1,4 milliarder kroner på Husnes i Kvinnherad i Hordaland for å doble aluminiumproduksjonen til 190.000 tonn. Etter planen skal den nye produksjonslinjen være ferdig fra første kvartal 2020.

Tirsdag inngikk et datterselskap av AF-gruppen, Consolvo, en kontrakt på 100 millioner kroner med Hydro Husnes som følge av beslutningen om å øke produksjonen.

Hydro vedtok samtidig å investere 217 millioner kroner i Sunndal for å møte etterspørselen fra bilindustrien med en ny støpelinje.

Hydro Sunndal er Europas største aluminiumsverk med en årsproduksjon på over 400.000 tonn.

– Vi har et mål om å øke produksjonen i Sunndal med 100 tonn per ansatt fra 2015 til 2019, og disse investeringene er et viktig steg på veien mot å nå det målet, sier fabrikksjef Roar Ørsund i en pressemelding Hydro sendte i forbindelse med investeringsbeslutningene.

«Bratt læringskurve»

Den nytiltrådte styremedlemmet tror at Hydros investeringsbeslutninger i Sunndal blir fulgt.

– Den beslutningen er tatt, sier Baade.

Selv kjenner han Hydro Sunndal godt.

– Jeg har jobbet her i over 30 år. Det har vært opp- og nedturer. Det er en utrolig god og ryddig bedrift å jobbe i. Selv om fagforeningen ofte er uenig med ledelsen så finner vi løsninger sammen.

Han leder en forening med 740 aktive medlemmer og tiltrådte den 1. oktober styreverv i konsernet.

– Litt av en debut du fikk?

– Ja, jeg fikk en bratt læringskurve. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: