Norsk PMI, som måler for aktiviteten i industrien, falt fra 54,8 i mars til 54,7 i april, opplyser Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) og Danske Bank Norge i en melding mandag.

Nivået i mars var det høyeste på fem år. En indeks over 50 markerer økt aktivitet i industrien.

– Innkjøpslederne i industrien opplevde god vekst i april også, riktignok med en marginal nedgang fra mars måned. Både produksjons- og ordreindeksene hadde en liten nedgang, men tatt i betraktning at påsken var i april synliggjør dette at veksten fortsetter, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i pressemeldingen. 

– Det er en gradvis bedring

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken forklarer at de legger lite vekt på PMI-indeksen, men sier at det generelt ser lysere ut for industrien. 

– Det ser ut til at det er en gradvis bedring innenfor industrien. Vi har ventet at det skulle komme, men det har kommet noe raskere enn det vi trodde, sier Due-Andresen til DN.

Hun sier investeringene på norsk sokkel antagelig skal falle med 10 prosent i år og de ventet derfor at norsk industriproduksjon hadde litt mer nedside, men ser nå at industrien flater ut og kanskje tar seg noe opp også. 

Due-Andresen tror norsk industri vil stabilisere seg gjennom året. 

– Fra neste år av venter vi en svak vekst i oljeinvesteringene. Bunnen burde være nådd i år, sier sjeføkonomen. 

Høyeste siden 2013

Solid økning i sysselsettingsindeksen, samt en liten økning i delindeksen for leverandørers leveringstid veide denne måneden opp for tilbakegangen i produksjons- og ordreindeksene som nå ligger på henholdsvis 55,8 og 56,7.

– En naturlig forklaring på at flere bedrifter melder om redusert produksjon i april er påsken. Samlet sett betrakter vi det som at veksten fortsetter godt gjennom disse viktige faktorene, sier Hoberg.

For femte måned på rad peker innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI mot høyere sysselsetting i industrien. Delindeksen for sysselsetting er nå på sitt høyeste siden mars 2013.

– Det er hele fire år siden vi så en tilsvarende vekst i sysselsettingen. Indeksen havnet på 54,3 mot 52,7 i mars. Dette betyr at industrien har tro på at veksten vil fortsette, sier Hoberg.

Vekst i inn- og utland

Når det gjelder delindeksene for ordreinngang og leverandørenes leveringstid, støtter begge to utviklingen i produksjon og ordreinngang.

– Innkjøpslederne erfarte at lageret av innkjøpte varer sank kraftig i april. Indeksen havnet på 47,4 mot 49,3 i mars. Leveringstiden fra leverandørene økte videre i april, til 54,3, noe som er naturlig når etterspørselen øker, forklarer Hoberg.

En nærmere titt utenfor Norge viser at det er positive trender på gang utenlands også.

– PMI-rapportene fra de store industriaktørene i Europa viser en kraftig vekst de siste månedene, eksempelvis var eurosonens industriindeks på 56,8 i mars, den høyeste siden mars 2011, sier Hoberg.

– Svensk PMI nådde også sitt høyeste nivå i mars da den landet på hele 65,2. Det er det høyeste siden 2006. Så man kan trygt si at industrikonjunkturen er meget sterk i disse dager, sier Hoberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: