En av de første tingene Hydro-toppsjef Svein Richardt Brandtzæg gjorde etter at utslippsskandalen ved Alunorte-fabrikken ble kjent, var å bytte ut Silvio Porto som sjef for selskapets alumina og bauksitt-virksomhet.

Aluminaraffineriet Alunorte er en av de viktigste virksomhetene i denne avdelingen. Raffineriet er også verdens største.

Den 5. mars sørget Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg for at finansdirektør Eivind Kallevik overtok rollen til Porto.

Hydros årsrapport viser imidlertid at Silvio Porto i 2017 var den personen i konsernledelsen som mottok den soleklart høyeste bonusutbetalingen.

Porto fikk utbetalt 3,7 millioner kroner i bonus for 2017. Dette kommer i tillegg til en fastlønn på 3,7 millioner kroner. Fastlønnen var opp fra 2,6 millioner kroner året før. Hydro opplyser at Porto er med på to incentivordninger, en kortsiktig og en langsiktig. Begge er prestasjonsbaserte.

"Styrets generelle vurdering er at Portos samlede kompensasjonsordning er innenfor markedspraksis i Brasil», heter det i årsberetningen.

Uendret for Hydro-sjefen

– Dette er i henhold til Silvio Portos avtale og oppnådde mål både for Hydro og forretningsområdet han har ledet, skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro i en epost.

Silvio Porto leder nå et prosjekt for å evaluere og styrke vannbehandlingen ved raffineriet mot mulige effekter av fremtidige klimaendringer.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er nummer to etter Porto på bonuspallen i Hydro-ledelsen med 2,4 millioner kroner i bonus. Han mottok dermed rundt 1,3 millioner mindre enn sin brasilianske kollega. Totalt kan Brandtzæg oppnå halve årslønnen i bonus, eller 3,2 millioner kroner, og han fikk om lag 75 prosent uttelling.

Brandtzægs samlede godtgjørelse falt to prosent til 12,7 millioner kroner. På toppen av lønn og bonuser fikk Brandtzæg 3,6 millioner kroner i pensjonsfordeler, opp fra 2,6 millioner kroner året før.

Bonusen til Porto og Brandtzæg kommer samtidig som Brandtzæg står midt i sin største krise som sjef. Utslipp fra selskapets gigantiske Alunorte-fabrikk i Brasil og påstander om at Hydros anlegg har forurenset drikkevannet, har gjort at myndighetene har pålagt halvering av produksjonen og nå ettergår virksomheten ved anlegget.

– Selv om vår fornyede og utvidede organisasjon omfavnet de nye mulighetene ved inngangen til det nye året, har Alunorte-situasjonen i Brasil vist oss at vi fortsatt har mye arbeid ugjort, også på det mer grunnleggende plan, skriver Brandtzæg i et brev til aksjonærene i årsrapporten.

Han venter nå på svar fra de eksterne og interne granskningen som pågår, for å finne ut hva som skjedde.

– Men vi har allerede konstatert at vi må styrke beredskapen for fremtidig ekstremvær. Og jeg har bedt lokalsamfunnet om unnskyldning for at vi ikke har vært åpne og transparente nok og for utilstrekkelig dialog med beboere og aktører, skriver han, og legger til:

– Jeg er overbevist om at lærdommer vi nå høster vil føre til konkrete forbedringer i vår måte å utøve sosialt ansvar på – fordi vi ønsker det, men også fordi vi må. Vi har ikke gjort nok for å demonstrere at vi er på samme side som samfunnet vi er en del av, for å bidra til bærekraftig vekst og utvikling til gjensidig fordel.

Utslipp og unnskyldning

Hydro har i flere omganger måttet innrømme at selskapet har gjort utslipp fra Alunorte-anlegget, også utslipp som har skjedd før et kraftig regnskyll i midten av februar utløste dagens krise.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for, uttalte Svein Richard Brandtzæg i en melding tidligere i mars.

– På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: