Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg, er kalt inn til en formell høring i parlamentet i den brasilianske delstaten Pará som følge av beskyldningene om utslippene ved Alunorte, skriver den brasilianske avisen O Globo.

Det var E24 som først meldte om saken.

Vedtaket om høringen ble ifølge O Globo gjort tirsdag etter et møte mellom parlamentsmedlemmer i Pará.

– Vi er kjent med denne informasjonen, men vi har ikke fått noe formell henvendelse om dette. Vi vil vurdere det når en sånn henvendelse kommer, sier Hydros kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken til DN.

– Vet dere når høringen eventuelt finner sted?

– Nei.

Fikk avvist anke

Det har snart gått tre og en halv måned siden brasilianske miljømyndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp fra anlegget. Nedstengningen har store negative ringvirkninger i resten av Hydro-konsernet, og selskapet har siden mars jobbet på spreng med å få løftet produksjonsrestriksjonene.

Mandag kom et nytt rettslig nederlag da en lokal domstol i delstaten Pará, der Alunorte-anlegget ligger, avviste anken Hydro hadde fremmet for å få produksjonskuttet opphevet.

Ifølge Hydro er den rettslige prosessen kun én av flere prosesser som selskapet gjennomfører med mål om å få gjenoppta full produksjon.

– Det som skjer i Brasil nå er videre konstruktiv dialog med myndighetene og vi har fått mye på plass allerede. Vi mangler noe, men vi går absolutt i riktig retning, sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Situasjonen fortsatt den samme

Brynhildsbakken opplyser at situasjonen ved Alunorte er den samme som tidligere med 50 prosent produksjon.

– Utover det har vi dialog med relevante myndigheter rundt situasjonen, sier han.

Hydros problemer i Brasil oppsto etter et kraftig regnskyll i februar som oversvømmet Alunorte-anlegget hvorpå ledelsen valgte å sendte ubehandlet regnvann ut i Pará-elven.

Brasilianske delstatsmyndigheter har anklaget Hydro for ulovlige utslipp. Kort tid etterpå ga myndighetene i den brasilianske delstaten beskjed om at Hydro måtte kutte produksjonen ved Alunorte med 50 prosent.

Anlegget er verdens største aluminaraffineri.

Som et resultat av at Alunorte kjører for full maskin har Hydro også vært nødt til å halvere produksjonen ved bauksittgruvene i Paragominas og smelteverket Albras.

Størstedelen av Hydros bauksitt leveres fra gruvene i Paragominas gjennom en 244 kilometer lang rørledning til Alunorte hvor det raffineres til alumina, som er råmaterialet som brukes for å produsere aluminium. Hydro er avhengig av full produksjon ved Alunorte for å kunne forsyne resten av konsernet med alumina.

Milliardsmell i første kvartal

Hydro produserte 6,4 millioner tonn alumina ved Alunorte i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner. Problemene ved Alunorte ga Hydro en milliardsmell i årets første kvartal.

Tallene for forretningsområdet Bauksitt og Alumina viste et underliggende driftsresultat på 0,74 milliarder kroner i første kvartal. Det var et fall fra 1,97 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor.

Hydro rapporterer ikke enkelttall for fabrikkene sine, men Alunorte-fabrikken og de tilhørende gruvene i Paragominas er den vesentligste virksomheten.

Hydro legger frem resultat for andre kvartal 24. juli. (Vilkår)

– To modeller falt i havet og tre ble sendt til pumping
Ronnie Ottem lever av å lage fester for andre. Her er festfikserens beste råd for å lage den perfekte sommerfesten.
01:38
Publisert: