Papirprodusenten Norske Skog har slitt med gjeldsforhandlinger og tøffe markeder. Etter at selskapet i forrige uke la frem sin kvartalsrapport, som viste at egenkapitalen fortsetter å svekke seg, solgte Sven Ombudstvedt alle sine aksjer i selskapet. Det bidro til at Norske Skog-aksjen stupte. 

Ombudstvedt forklarte sitt salg med at hans aksjer var til hinder for å finne en finansiell løsning for selskapet.

– Jeg tror det handler mer om at enkelte aktører stiller min integritet i tvil i forhold til å gjennomføre disse løsningene, som kanskje er tøffere enn de vi har foreslått så langt, sa Ombudstvedt til DN.

– Men klarer du forklare hvorfor din aksjepost skulle stå i veien?

– Ikke utover at det stilles tvil i visse miljøer om min integritet i forhold til å gjennomføre visse aksjoner som er nødvendige.

«Ikke min avskjedssøknad»

Ombudstvedt avviste blankt at han med aksjesalget hadde levert sin egen oppsigelse. Han har ikke fått noen signaler om at styret ikke har tillit til ham. 

– Dette er ikke min avskjedssøknad, sa konsernsjefen.

Styret diskuterte

Styret i Norske Skog bekrefter i en melding fredag morgen at det har diskutert sjefens stilling.

«Ombudstvedt solgte sin aksjepost for å stå uten personlige eierinteresser i forhandlingene om selskapets restrukturering. Sven Ombudstvedt fulgte gjeldende lovgivning og Norske Skogs retningslinjer ved nedsalget. Et enstemmig styre har besluttet at Sven Ombudstvedt fortsetter som konsernsjef i Norske Skogindustrier», skriver styret i en melding fredag morgen.

Norske Skog fikk i fjor på plass en refinansiering som reduserte gjelden og utsatte en del låneforfall. Selskapet har imidlertid et låneforfall på tilsammen 2,7 milliarder kroner i 2019 som det har varslet at det ikke vil være i stand til å betale slik det ser ut i dag. Norske Skog har signalisert at en løsning må finnes i fellesskap med alle interessegruppene, inklusive de ulike obligasjonslånseierne.

Kraftige reaksjoner

Norske Skog-aksjen stupte i forrige uke. Først falt aksjen 30 prosent etter kvartalsrapporten, fra 2,22 til 1,55 kroner. Deretter falt aksjen 39 prosent til 95 øre etter Ombudstvedts aksjesalg.

Salget skapte kraftige reaksjoner fra andre Norske Skog-aksjonærer.

– Han kan ikke forsette som Norske Skog-sjef. Det er umulig. Hadde Ombudstvedt vært en mann av ære, hadde han selv sagt opp jobben, sa Norske Skogs største private aksjonær Rikard Storvestre.

Norske Skogs styreleder Henrik A. Christensen konstaterte at salget ikke var noe bra for kursutviklingen, men at han hadde en viss forståelse for at sjefen solgte.

 – Jeg opplever dette fra Svens side som en markering, der hans økonomiske interesser ikke skal stå i veien for en løsning der både aksjonærene og kreditorene kan stemme for det, sa Christensen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.