Problemene tårner seg opp for Hydro.

Mens konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sitter på flyet til Norge etter å ha forsøkt å løse krisen i Brasil, ber Miljødirektoratet om at Hydro rydder opp i Gunneklevfjorden i Telemark.

Direktoratet mener sjøbunnen i fjorden er kraftig forurenset etter Hydros tidligere industrivirksomhet på Herøya, og har gitt selskapet pålegg om å rydde bunnen før 2022.

100 fotballbaner

Miljødirektoratet sier Hydro må dekke til sjøbunnen med rundt 20 centimeter masser for å isolere miljøgiftene, slik at dyr og planter igjen kan etableres i fjorden.

– Det er en av de mest, om ikke det aller mest forurensede fjordområdet vi har i hele Norge. Det er store mengder kvikksølvforurensning som ligger nede i sedimentet i fjorden, sier sjefingeniør Hilde Beate Keilen i Miljødirektoratet til DN.

Områdene som Hydro blir bedt om å dekke til utgjør 760 mål, rundt 100 fotballbaner, ifølge direktoratet.

Miljødirektoratet mener kilden til forurensning hovedsakelig kommer fra klorfabrikken som ble lagt ned i 1987 og magnesiumfabrikken som ble lagt ned i 2002. Begge fabrikkene var i sin tid eid av Hydro.

Grenlandsfjorden er blant de 17 prioriterte områdene i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset havbunn.

Halvert ved verdens største

Hydro har for øyeblikket større bekymringer enn Gunneklevfjorden.

I delstaten Pará i Brasil er Hydro pålagt å halvere produksjonen ved sitt gigantiske aluminaanlegg Alunorte etter et stort regnskyll i februar. Regnet førte til flom og ødeleggelser som har forurenset drikkevannet til hundrevis av familier i området rundt.

Forskere fra Evandro Chagas-Instituttet (IEC) har konkludert med at forurensning av drikkevannet i området rundt skyldes utslipp fra Hydro.

Hydro benekter at utslippene kommer fra dem.

Alunorte er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium. Hydro produserte hele 6,4 millioner tonn ved anlegget i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner.

Anlegget er verdens største av sitt slag.

Tårner seg opp

Forrige uke fløy Hydro-sjef Brandtzæg selv ned for å ta kontroll over situasjonen. Få dager etter byttet han ut områdesjefen med sin beste mann, finansdirektør Eivind Kallevik.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg er på flyet på vei til Norge etter møter med brasilianske myndigheter i Brasília.
Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg er på flyet på vei til Norge etter møter med brasilianske myndigheter i Brasília. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Hydro har gått til rettsapparatet for å få startet opp Alunorte for full produksjon, men ble mandag avvist av den lokale domstolen i Pará. Lagrene ved Alunorte nærmer seg nå fulle, og Hydro har nå begynt å bremse opp hele leveringskjeden.

Hydro har lagt inn delvis vedlikeholdsstopp ved bauksittgruvene i Paragominas 25 mil lenger inn i landet, slik at leveringen av anriket bauksitt til Alunorte reduseres med 50 prosent. (Vilkår)

Ladbart for de rikeste
Bentley Bentayga kommer i ladbar versjon, heldigvis er det fremdeles plass til champagnen.
00:53
Publisert: