Tines nye gigantfabrikk for Jarlsberg i Irland skulle i utgangspunktet stå klar før 1. juli når eksportstøtten for landbruksprodukter bortfaller. Fabrikken var estimert til 77 millioner euro, rundt 800 millioner kroner.

DN har tidligere omtalt flere komplikasjoner rundt oppstarten.

Nå fører koronasituasjonen til at testkjøringen blir forsinket og at tidsplanen må ytterligere forskyves.

– Testingen av anlegget er forsinket fordi vi er avhengig av å ha leverandører til stede. Oppstarten er i det uvisse, og vi er i en situasjon der vi ikke vet når vi vender tilbake til det normale, sier Tines kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen.

Beslutningen om å flagge ut Jarlsberg-produksjonen får ringvirkninger for alle norske melkebønder. Bortfallet av 90 millioner liter melk tilsvarer produksjonsvolumet til 500 gjennomsnittlige norske melkebruk.

Her er den nye fabrikken til 800 millioner kroner på landsbygda i Irland som får store konsekvenser for norsk melkeprodusenter.
Her er den nye fabrikken til 800 millioner kroner på landsbygda i Irland som får store konsekvenser for norsk melkeprodusenter. (Foto: Fredrik Solstad)

Kuttet i melkeproduksjonen skal dels gjøres ved et statlig kjøp av melkekvoter og dels ved produksjonskutt som skal fordeles flatt på Tines 11.000 melkebønder.

I flere år har det vært klart at 1. juli blir en deadline for den norske eksportproduksjonen. Bakgrunner er at Verdens handelsorganisasjon (WTO) har nedlagt forbud mot å subsidiere eksport av ost.

Tidligere har det vært kjent at en manglende utslippstillatelse har forskjøvet tidsplanen. Fortsatt venter Tine på den endelige utslippstillatelsen før anlegget kan settes i full drift.

Før Jarlsbergen kan distribueres fra Irland og ut i verdensmarkedet, må osten gjennom en modningstid på over to måneder før den er salgsklar.

– Vi regner med å kjøre produksjonen på et normalt nivå i august, uttalte Tines direktør for produksjon Per Ivar Berg tidligere denne måneden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.