Melkeprodusentene kan se frem til bonusen for 2016. Tines fjorårsresultat på 1,6 milliarder kroner er rekordhøyt.

- Resultatet er godt, men på det jevne. Etter flere år med sterk resultatforbedring var utviklingen stabil fra 2015 til 2016, sier konsernsjef Hanne Refsholt i en melding.

Tine har flere år bak seg med vekst og forbedret lønnsomhet. I takt med resultatforbedringene, øker også bonusen til melkeprodusentene.

Bøndene ser nå ut til å få en etterbetaling på 66 øre literen, noe som bidrar til en samlet økning av melkeprisen i 2016 på  1,4 prosent. Dette gir en ekstrainntekt på 88.000 kroner i gjennomsnitt.

Programmet Styrk har hatt som mål å redusere kostnadene.

Ifølge meldingen fra Tine påvirkes resultatet for 2016 særlig av effekter fra forbedringstiltak i industrien, styrket resultat i datterselskaper, og verdivekst for hvitost og brunost. 

De internasjonale prisene på myseingredienser er på vei oppover etter bunnivå høsten 2015, men gjennomsnittsprisene for 2016 ble likevel lavere enn for 2015. Det lavere prisnivået ga 63 millioner kroner i negativ effekt på driftsresultatet i 2016.

I 2016 ble det mottatt totalt 1523 millioner liter kumelk mot 1 536 millioner liter i 2015.

Her er noen av de viktigste forretningsområdene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Melk: Kategorien søtmelk hadde svak volumnedgang, men verdivekst, i fjerde kvartal. Tine fortsatte sin gode utvikling og drev verdiveksten i totalkategorien med 3,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
  • Juice: Både totalkategorien juice og Tine isolert sett hadde nedgang i volum i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Tine hadde noe bedre utvikling i volum enn totalkategorien, men svakere i verdi. Totalt i 2016 endte totalkategorien og Tine med nedgang både i volum og verdi.
  • Ost: Det var en positiv verdiutvikling på ost både for totalkategorien og Tine i fjerde kvartal og Tine hadde en bedre utvikling enn totalkategorien. Veksten i 2016 ble drevet hovedsakelig av faste hvitoster og for Tine var det spesielt godt salg av Norvegia, Tine Revet ost og Tine Gräddost samt lettere varianter av Tines merkevarer som bidro.
  • Yoghurt: Både totalkategorien yoghurt og Tine hadde tilbakegang i volum og verdi i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Godt salg av Tine Yoghurt kompenserte ikke for sterk volum- og verdinedgang for Go’morgen.
  • Internasjonalt: Salgsinntektene for Meieri internasjonalt var 848 millioner kroner i fjerde kvartal 2016, en nedgang på 6,7 prosent.