Gjøvik-bedriften Topro Industrier har vært eid av en rekke kommuner i nærområdet og Oppland fylkeskommune. Nå får rullatorprodusenten tilført 50 millioner kroner i ny kapital.

Statseide Investinor og det private oppkjøpsfondet Nordic and Europe Health Invest (Nehi), som forvaltes av Serendipity Partners, går inn med til sammen 40 millioner kroner, mens eksisterende eiere tilfører Topro ti millioner kroner. Investinor og Nehi får til sammen en eierandel på 77,5 prosent i selskapet.

«Dette er en julegave»

Administrerende direktør Rune Midtun i Topro er kjempefornøyd med resultatet.

– Dette er en julegave på forskudd og betyr mye for industrivirksomheten vår, sier Midtun.

– Vi har solgt over 100.000 rullatorer i år. Det er ny rekord, sier administrerende direktør Rune Midtun i Topro. Kontroller Elin Vaag overvåker Midtuns bruk av rullatoren.
– Vi har solgt over 100.000 rullatorer i år. Det er ny rekord, sier administrerende direktør Rune Midtun i Topro. Kontroller Elin Vaag overvåker Midtuns bruk av rullatoren. (Foto: Per Thrana)

Han legger ikke skjul på at han har vært på jakt etter nye eiere for Topro Industri.

– Jeg har jobbet aktivt med dette i flere år, og innså tidlig at vi måtte ha nye eiere for å kunne utvikle oss videre. Det er ingen kommunal oppgave å produsere rullatorer, sier Midtun.

Selskapet har i år satt ny produksjonsrekord av rullatorer.

– Vi har solgt over 100.000 rullatorer i år. Det er ny rekord, sier Midtun.

– Med nye eiere og krav til effektivisering, blir det færre ansatte i Topro?

– Nei. Vi tror det blir flere på grunn av veksten. Nå står England for tur.

«Store vekstmuligheter»

Investinor har stor tro på rullatorprodusenten på Gjøvik.

– Vi ser store vekstmuligheter for Topro internasjonalt. Selskapet har i dag en eksportandel på 97 prosent, hvor Tyskland og Benelux-landene utgjør de største markedene. Med de ressursene selskapet har hatt med kommunale eiere, har selskapet klart å øke volumet med ti prosent årlig de siste årene. Det indikerer at det ligger enda større muligheter når man legger på plass bedre rammebetingelser for selskapet, sier Haakon H. Jensen, administrerende direktør i Investinor.

Han legger til at selskapet også har en god underliggende trend for vekst.

– Antallet mennesker over 70 år i verden vil vokse med over 50 prosent de neste tiårene.

Investering nummer 51

Investeringen i rullatorprodusenten på Gjøvik er Investinors investering nummer 51 hittil i år, inkludert alle oppfølgingsinvesteringer.

Totalt har det statlige investeringsselskapet så langt i 2017 investert 320 millioner kroner i norske vekstselskaper. Selskapet har en forvaltningskapital på 4,2 milliarder kroner, og har 1,9 milliarder tilgjengelig for videre investeringer.

Investinors toppsjef mener at de tilførte midlene vil gjøre at Topro lettere kan satse på innovasjon, effektivisere produksjonen på Gjøvik, med økt grad av robotisering og økt markedsaktivitet.

– Antallet mennesker over 70 år i verden vil vokse med over 50 prosent de neste tiårene, sier Haakon H. Jensen, administrerende direktør i Investinor. Han spår stor vekst for rullatorprodusenten på Gjøvik.
– Antallet mennesker over 70 år i verden vil vokse med over 50 prosent de neste tiårene, sier Haakon H. Jensen, administrerende direktør i Investinor. Han spår stor vekst for rullatorprodusenten på Gjøvik. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Jensen mener det vil være naturlig at Investinor holder eierskapet i Topro Industrier i noen år.

– Kapitalen til Investinor skal normalt rulle på fem til syv års sikt.

– Så pengene skal rulle med rullatoren?

– Ja, og vi tror virkelig at dette er en god investering, sier Jensen.

«Mer konkurransedyktige»

Investinor og oppkjøpsfondet Nehi etablerer et holdingselskap i forbindelse med investeringen i rullatorprodusenten. Nehi får en eierandel på 51 prosent, mens Investinor eier 49 prosent i holdingselskapet.

– Vi tror dette er en god investering. Topro har lykkes veldig bra så langt og er den ledende aktøren i Europa innen premiumrullatorer, og det til tross for at selskapet ikke har vunnet noe anbud fra Nav, sier investeringsdirektør Michael Bodd i Serendipity Partners.

Virksomheten har spesialisert seg på selskaper innen helse og hentet nylig inn 820 millioner til et fond til bruk for oppkjøp.

– Vi ser blant annet på eldrebølgen som en viktig makrotrend, sier Bodd.

Selskapet investerte nylig i det finske selskapet Evondos, som har utviklet en robot for å hjelpe pasienter med å ta medisin på riktig tidspunkter og uten direkte hjelp av en sykepleier.(Vilkår)

Se berget med post som aldri kom frem
I et rom i kjelleren på Postens østlandsterminal utenfor Oslo ligger all den posten som aldri kom frem. Her finnes alt fra snusbokser til kontaktlinser. Feil adresse eller dårlig innpakking er noe av grunnen til ting havner her.
00:54
Publisert: