– Det ser ut som en ørken rundt her, sier avdelingsleder Petter Kollenberg i E-CO Energi, og ser rundt seg.

Denne sommerens ekstreme tørke har fått store konsekvenser for kraftproduksjonen langs Glomma utenfor Askim. Åkrene på Østlandet er brunsvidde, og vannstanden i elven har sjeldent vært så lav som nå.

På kraftverket Kykkelsrud Fossumfoss renner vannet i sneglefart nedover. Tørre strå ligger og dupper i vannkanten. Kollenberg forteller at produksjonen er rekordlav, selv for årstiden å være.

– Det er kun i mars, før snøen smelter, at det pleier å være så lite, sier han og legger til:

– Men det er vel ingenting man kan kalle en normal norsk sommer lenger.

Petter Kollenberg i E-CO Energi sier at nedbørsområdet som fyller Glomma med vann er like stort som Sveits. – Men det hjelper lite når det ikke regner, sier han.
Petter Kollenberg i E-CO Energi sier at nedbørsområdet som fyller Glomma med vann er like stort som Sveits. – Men det hjelper lite når det ikke regner, sier han. (Foto: Knut Egil Wang)

Selv ett øre gir konsekvenser

Direktør for energi og miljø Ole Børge Ytterdal i Norsk Industri forteller at den økte strømprisen kan få store konsekvenser for norske industribedrifter.

– De fleste bedriftene har lange kontrakter, men selv for dem vil dette ha en direkte innvirkning. Det er avhengig av hvor stor mengde kraft de kjøper i spotmarkedet. En dobling i kraftprisen er utvilsomt svært krevende for kraftkrevende industri. Bare ett øre opp pr. kilowatt-time får store konsekvenser for bedriftene som bruker mye strøm, sier han.

En fersk oversikt fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at fyllingsgraden er uvanlig lav i norske magasiner. Vanligvis stiger nivået om sommeren med snøsmelting og regn, men nå faller nivået allerede.

– Tørken vil gå over, men dette viser hvor sårbare vi er. Det er viktig at Norge ikke bare er avhengig av vannkraft. Derfor er den økte satsingen på vindkraft vi nå ser svært viktig, sier Yttredal.

Norsk industri vil bli rammet

Senioranalytiker Odd Gunnar Jakobsen i Wattsight mener den lave vannstanden i vannmagasinene er et sikkert tegn på at strømprisene vil holde seg høye i året fremover.

– Svikten i vannbalansen betyr at man må importere mer strøm fra kontinentet, og der er det hetebølge nå. I tillegg er prisene på både kull og CO2 høye. Det hele trekker i retning av høyere strømpriser, og det må nok komme en del nedbør for at det skal snu, sier Jakobsen.

Innkjøpsprisen industrien betaler for strøm har ifølge Jacobsen økt med rundt 40 prosent det siste året. Onsdag sa han også at tørke kan gi 30 prosent dyrere strøm for norske forbrukere.

Avdelingsleder Petter Kollenberg i E-CO Energi sier at bare ett av fire aggregater i Kykkelsrud Fossumfoss kraftverk ved Askim er i drift. Mindre vann i magasinene presser strømprisene oppover.
Avdelingsleder Petter Kollenberg i E-CO Energi sier at bare ett av fire aggregater i Kykkelsrud Fossumfoss kraftverk ved Askim er i drift. Mindre vann i magasinene presser strømprisene oppover. (Foto: Knut Egil Wang)

Han tror i likhet med Yttredal at industrien vil bli hardt rammet av den økende strømprisen.

– Strømprisen har vært lav de siste årene, så det har ikke vært så mye å hente på å tegne langtidskontrakter. Nå som denne trenden har snudd er det flere som sikrer seg fastpriskontrakter for å beskytte seg mot prisveksten, sier Jakobsen.

Han viser til at blant annet Hydro har vært veldig aktive med å tegne slike langtidskontrakter i år.

Taper penger

Tørken merkes også hos Norges største kraftprodusent Statkraft. De har produsert 22 prosent mindre kraft i andre kvartal sammenlignet med fjoråret.

Seniorrådgiver Asbjørn Grundt i Statkraft forklarer nedgangen med mindre vann.

– Det har vært en tørkeperiode vi knapt nok finner maken til, og det gjelder ikke bare Norge, men resten av Europa også, sier Grundt.

Til tross for redusert produksjon har ikke Statkraft hatt problemer med å levere strøm til norsk industri. Om det er lønnsomt, er et annet spørsmål, da store kunder ofte har langtidskontrakter.

– Vi leverer i henhold til kontraktenes pris i sommer også, og det taper vi stort sett på, sier Grundt.

Statkraft vil ikke ut med hvor mye de taper på disse kontraktene.

Må ta avveininger

Grundt forklarer at de daglig må ta vurderinger på hvor mye strøm de skal produsere. Det betyr at selv om det er lite vann i magasinene nå, og man må importere strøm fra utlandet, kan det lønne seg å holde igjen produksjonen.

– Prisene slik de er i fremtidsmarkedet er mye høyere enn de siste årene, noe som reflekterer den anstrengte situasjonen nå. Samtidig kan det jo hende at neste uke bli den våteste uken noensinne, og da burde vi økt produksjonen tidligere, sier Grundt.

Statkraft vil ikke ut med sine spådommer for strømprisen.

– Vi drar stor nytte av fleksibiliteten til vannkraftsystemet. Man hører om små vannkraftverk som må stå i ro, men dette gjelder ikke oss. Til tross for en tørr sommer leverer vi til alle avtaler.

Kommunikasjonssjef Kristin Nordal i Yara forteller at de økte strømprisene kommer til å få konsekvenser for dem.

– Yara er et stort industriselskap med 28 fabrikker over hele verden. To av disse fabrikkstedene ligger i Norge, og økte kostnader på strøm i Norge vil selvsagt påvirke oss. Når det er sagt så opererer vi i et globalt marked, og økte energikostnader er ikke et særnorsk fenomen, sier hun.(Vilkår)

– De slipper det de har i hendene og følger guiden
Butikkeier Anny-Irene Mykkeltvedt sier hun taper millioner på at hun velger å ikke betale turistguider provisjon av det turistene kjøper.
02:08
Publisert: