Utslippsskandalen ved Hydro-fabrikken Alunorte i Brasil, har ført til at verdens største aluminaraffineri har vært nødt til å halvere produksjonen. Hydro frykter nå at aluminamangel kan skape problemer for produksjonen av aluminium. Samtidig risikerer de ansatte ved Hydros anlegg i Pará-provinsen nå massepermitteringer.

– De ansatte har det ganske tøft. De står på for fullt, og det er en imponerende arbeidsinnsats som legges ned for å håndtere denne krisesituasjonen. Men det er selvfølgelig ganske tøft for de ansatte å se at produksjonen ved arbeidsplassen blir tatt ned til 50 prosent, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg til DN.

– Har dere begynt med permitteringer?

– Nei, det som skjer nå er at det er noen som drar på ferie i en liten periode, så får vi ser hva som skjer. Det er avhengig av varigheten. Hvis dette blir langvarig, må det bli permitteringer, sier Brandtzæg.

– Mener du en frivillig ferie?

– Nå er det slik at i Brasil så kan arbeidsgivere beslutte 15 dagers ferie for de ansatte. Og dette er nå gjennomført, sier Brandtzæg.

400 ansatte sendes i ferie

Bauxittgruven Paragominas ligger 244 kilometer fra Alunorte og leverer råmaterialet som en nødvendig for fremstilling av alumina. På grunn av produksjonskuttet ved Alunorte må også bemanningen og produksjonen ved bauxittgruvene reduseres.

Ifølge Hydro er selskapet blitt enig med fagforeningene ved Paragominas-gruven om at 400 arbeidere ved gruven går ut i en ferie på 15 dager. Ifølge Hydro får de ansatte full lønn under ferien.

– Fagforeningen støtter selskapet og er opptatt av at Alunorte kommer opp i full produksjon igjen så raskt som mulig, sier Brandtzæg.

Også ved Alunorte-anlegget i Barcarena utenfor Belém kan de ansatte bli sendt på ferie. Der pågår fortsatt diskusjonene mellom Hydro og fagforeningen.

Prøver å hjelpe lokalbefolkningen

Under torsdagens pressemøte slo Brandtzæg tilbake mot påstander om at Hydro har underslått eller holdt tilbake informasjon om Alunorte-utslippene.

– De som kjenner meg vet at jeg aldri lyver, og vi har ikke holdt tilbake informasjon, sa Brandtzæg.

Han sier Hydro nå har satt i gang mange tiltak for å hjelpe lokalbefolkningen i Barcarena-samfunnet som huser Alunorte-fabrikken.

– Vi skal hjelpe de så langt vi kan og har blant annet derfor satt i gang tilførsel av drikkevann og legehjelp, sier Brandtzæg.

Han sier at selskapet også har startet samarbeid med lokalbefolkningen, ulike ikke-statlige organisasjoner og Røde Kors for å undersøke omfanget av, og løse, problemene knyttet til Alunorte-utslippene.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: – Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: