Han var nærmest blakk i starten som gründer. I dag er Per Norman Nielsen (54) på formuetoppen.

For andre gang har han klart å etablere et vekstselskap, denne gang med Unilamp Norden.

– Mitt forrige selskap Elektroimportøren var også gaselle, sier Nielsen.

Utfordret bransje

Med Elektroimportøren bidro Nielsen til at elektromateriell som stikkontakter, dimmere og brytere ble mer tilgjengelig.

Den tidligere heismontøren måtte omstille seg etter en arbeidsulykke og løsnet opp maktkonsentrasjonen innen elektromateriell.

Nielsen har sluttet med salg av elektrovarer og gått over til høykvalitetsprodukter innen belysning gjennom selskapet Unilamp Norden.

– La oss gå ned til showrommet. Så skal jeg vise dere det vi selger, sier Nielsen.

Utvikler egne lamper

I et rom i forretningsbygget i Nittedal er dimmere og ute- og innelamper plassert.

– Disse har vi designet selv. Vi utvikler produktene i Norge og produserer alle delene i en bedrift i Kina. Jeg er på fabrikken en gang i måneden, sier Nielsen.

Han viser diverse led-produkter under merkevaren Luzense som han og noen kolleger utformer.

De andre lampeproduktene er importert fra Thailand fra selskapet Unilamp, som Unilamp Norden har hentet navnet fra.

– Nå står Luzense-produktene for nesten 80 prosent av omsetningen. Neste år vil vi skifte navn til Luzense as, sier Nielsen.

«Der skal jeg ikke være»

I 2014 solgte Nielsen selskapet Elektroimportøren til oppkjøpsfondet Herkules med god fortjeneste.

Da skatteligningen ble lagt frem i 2015, var den tidligere heismontøren fra Veitvet på Oslo øst på listen blant Norges rikeste – med en skattbar formue på 218 millioner.

– Min sønn ringte meg og sa at jeg sto på NRKs-liste over Norges 200 største skattytere. Da svarte jeg ham at der skal jeg ikke være. Men det gjorde jeg etter å ha betalt over 15 millioner i skatt året før. Det skyldtes at jeg hadde tatt ut penger fra holdingselskapet, sier Nielsen.

Skapt på rekordtid

Gründeren har brukt noe av pengene fra salget av Elektroimportøren til å bygge opp det nye selskapet Unilamp Norden, som selger innen- og utendørs belysningsprodukter.

– Vi selger våre produkter til det profesjonelle markedet. Grossistene er våre hovedkunder, de selger igjen produktene til elektroentreprenørene, sier Nielsen.

På rekordtid har han og medarbeiderne skapt en ny gaselle.

– Noe av årsaken til veksten er at vi har hatt penger til markedsføring og ansettelser.

Unilamp Norden har de siste fire regnskapsårene hatt en omsetningsvekst på 362 prosent, med en samlet resultatmargin på 18 prosent i tidsperioden. Det har ført selskapet til topps på gasellelisten i Akershus.

– Vi utfordrer de store markedslederne, sier administrerende direktør Per Norman Nielsen i Unilamp Norden til høyre. Ved hans side går markedssjef Ståle Brandt utenfor selskapets hovedkontor i Nittedal.
– Vi utfordrer de store markedslederne, sier administrerende direktør Per Norman Nielsen i Unilamp Norden til høyre. Ved hans side går markedssjef Ståle Brandt utenfor selskapets hovedkontor i Nittedal. (Foto: Gunnar Blöndal)

Og Nielsen forventer at veksten fortsetter.

– Bare i år vil omsetningen øke med 20 prosent. Vi utfordrer de store markedslederne.

Medeier og markedssjef Ståle Brandt bryter inn:

– Dette er en konservativ bransje. Aktørene kjøper det de er vant med. Vi må ha selgere ute for å opplyse grossistene om våre produkter og overbevise elektro­entreprenørene om at det vi har, er bra, sier han.

Ødela skulderen

Det var ingenting som skulle tilsi at Nielsen skulle bli en formuende gründer.

Han startet yrkeskarrieren som heismontør og var medlem av Heismontørenes fagforening fra 1980 til 1994. Det var i en tid da fagforeningen var kjent for å «stå på kravene» med mange streiker og demonstrasjoner hvor medlemmene gikk med t-skjorter med slagordet «Vi kommer når den står!».

– Foreningen gjorde mye bra. Det var en trivelig tid. Heismontørene var snille gutter og hadde en veldig god yrkesstolthet, sier Nielsen.

Han innrømmer at han møtte opp på demonstrasjoner når foreningen forlangte det.

– Jeg måtte jo det.

Men en dag i 1994 kom forvandlingen.

– Jeg datt ned heissjakten og ødela skulderen, sier Nielsen.

Yrkesskaden gjorde at han måtte legge heisyrket på hyllen.

Samlivsbrudd og et ønske om å ta seg av sønnen gjorde at Nielsen prøvde å finne noe annet å leve av enn å være på trygd.

«Fra hånd til munn»

Nielsen kom over en artikkel som ga ham ideen om postordre. Med bakgrunn i elektrofaget som heismontør ville han selge elektromateriell og etablerte selskapet Elektroimportøren.

– Det var et beskyttet marked. Den gangen kostet en stikkontakt 300 kroner i butikken. Den fikk jeg kjøpt for 100 kroner. Jeg solgte min Mazda 626 for 50.000 kroner for å få penger til å kjøpe inn materiell. Tok t-banen for å hente varene og plasserte dem i et rom i leiligheten og prøvde å selge produktene videre til installatører i det profesjonelle markedet, sier Nielsen.

I begynnelsen gikk det tregt.

– Det gikk fra hånd til munn. Jeg var så langt nede at jeg måtte skrape sammen penger for å skaffe mat.

Etter en stund begynte han å få kunder.

– Da kunne jeg kjøpe en bruktbil til 2000 kroner. Det var et vrak av en Datsun.

På helsen løs

I løpet av 20 år gikk Elektroimportøren fra null til 200 millioner kroner i omsetning. Da solgte han firmaet og begynte å selge produkter fra det thailandske belysningsselskapet Unilamp gjennom sitt nye selskap Unilamp Norden.

Unilamp produserer kvalitetsarmaturer for det nasjonale og det internasjonale belysningsmarkedet og selger produkter til over 52 land i verden.

– Vi har agentur på å selge Unilamps produkter i hele Norden og har noe salg i Sverige og Danmark, sier Nielsen.

Men under oppbyggingen av gaselleselskapet fikk gründeren en skikkelig kalddusj.

– Fire måneder etter at jeg solgte Elektroimportøren, fikk jeg hjerteinfarkt. Jeg hadde jobbet for mye. Måtte skifte seks årer og gjennomgikk en bypassoperasjon. Når man er arbeidsnarkoman og syns det er gøy å jobbe, så er det ikke så lett å stoppe. For meg er dette en hobby.

– Og hva sier legen?

– Finn en annen hobby.

Spår dobling

Nielsen har fått sønnen Joakim Gulbrandsen Nielsen (27) inn i selskapet og på eiersiden.

– Han fikk 25 prosent av aksjene i holdingselskapet som eide Elektroimportøren i 18-års gave og er både ansatt og medeier i Unilamp Norden. Guttungen har jo ventet mye på faren sin i årenes løp, sier Nielsen.

Gründeren har hentet flere fageksperter med erfaring fra Philips og Thorn Belysning i det nye gaselleselskapet og ser ingen grunn til at veksten skal slutte med det første.

– Om fire år har selskapet mer enn doblet omsetningen, med like bra resultatgrad som nå.

På vei ut av forretningsbygget, som Nielsen selv eier, er det én bil som skiller seg ut på parkeringsplassen.

– Ja, det er den jeg kjører. Det er en Mercedes E 400 Coupe, men den er ikke min. Det er en firmabil, sier Nielsen.(Vilkår)

Kolonial-gründeren personlighetstestet av Eia og Brenna: – En typisk topplederprofil
For åpen scene på DNs konferanse om rekruttering for fremtiden fikk gründer og Kolonial-sjef Karl Alveng Munthe-Kaas resultatet av testen.
04:43
Publisert: