Lokalbakeriet i Sigdal hadde flere magre år bak seg. Så kom bakerikjempen United Bakeries inn på eiersiden for fem år siden, og i årene som fulgte har både omsetningen og overskuddet skutt i været. Mye takket være knekkebrød.

I fjor solgte Sigdal Bakeri for 27 millioner og overskuddet ble på nesten fire millioner. Nå eksporteres knekkebrødet til USA og flere europeiske land, ifølge Bondebladet.

Året i forveien, som var et toppår rent lønnsomhetsmessig, satt selskapet igjen med én krone for hver fjerde krone inn. Det er sjelden bra margin innen dagligvare.

Tidligere var den svenske knekkebrødgiganten Wasa nesten enerådende i knekkebrødhyllen. Så satte både Sigdal bakeri og nye spillere inn støtet. Fra en rimelig flattrykket tilværelse i hyllene, ble knekkebrød løftet frem og salget eksploderte.

Lønnsom bakerlest

Bak United Bakeries står den franske bakeren Remi Goulignac (48) som har bygget et bakerikonsern med over en halv milliard i omsetning. De to siste årene har omsetningen stått omtrent stille på 546 millioner kroner. Resultatet før skatt har imidlertid økt fra 29 millioner kroner til 43 millioner.

– Jeg har ingen kommentar. God sommer, sier Remi Goulignac.

Så sent som i 2016 kunne han hente ut et utbytte på 17 millioner kroner fra sitt holdingselskap.

Bedre på brød enn vann

De siste årene har konsernet kjøpt seg opp i det tapstyngede selskapet Isklar med tapping i Hardanger.

Også Isklar har hatt en formidabel omsetningsøkning etter at United Bakeries kom inn i 2012, men har i likhet med andre vannleverandører slitt med lønnsomheten.

I fjor økte salget av Isklar med 77 prosent til 54 millioner kroner, men det endte likevel med underskudd på 3,9 millioner kroner.

Det forrige selskapet bak Isklar endte med konkurs for seks år siden etter samlede underskudd på over 300 millioner kroner, mens Isklar har påført den nye eierkonstellasjonen underskudd på over 30 millioner kroner.

Meny-leverandør

Tidligere drev United Bakeries egne bakeriutsalg, men disse ble solgt ut til Åpent bakeri. De siste årene har selskapet rendyrket sin rolle som bakervareleverandør til Meny-kjeden. I årsrapporten trekkes sterk tilknytning til enkeltkunder frem som en av risikofaktorene til selskapet.

I Meny-butikkene ligger brødene fra United Bakeries side om side med brød fra Bakehuset som har samme eier som dagligvarekjeden, nemlig Norgesgruppen.

I tillegg til ferske bakervarer, består deler av sortimentet også av importerte bakeprodukter.

United Bakeries har det siste tiåret seilt på en motbølge til industribrød.

– Før spiste nordmenn flest kneipp til kr 3,90. Brød var billig, og kvaliteten deretter. Nå har vi mer penger og betaler gjerne 30 kroner for å få et brød som smaker godt. Jeg tør påstå at det fremdeles ikke er så mye hvis du tenker på hvor mange hundrelapper vi bruker på de andre matvarene i handlepose, uttalte gründer Goulignac i 2006.

Bakerikonsernet har de siste årene gjort seg mest bemerket som sponsor for langrennslaget Team United Bakeries med Thomas Alsgaard som tidligere plakathelt. Dette langløpslaget er nå avviklet.(Vilkår)

Denne låven ble bygget i 1936, men se hva den passer perfekt til i 2018.
03:25
Publisert: