Konkursen i Urtehaven AS gjør at det nå er usikkert hva som skjer med det syrnede meieriproduktet kvarg og flere ulike ferdigmatprodukter. Selskapet med base på Lillehammer har hatt leveranser både til Norgesgruppens butikker og Reitangruppens Narvesen/7-eleven.
Rolf Skår, kjent fra Norsk Data og romfart, var en av de største eierne i selskapet. Han hadde sett hvordan ferskosten kvarg slo gjennom i Tyskland og Sverige og ville kopiere suksessen i Norge.
– I Tyskland og Sverige var kvarg hovedproduktet på frokostbordet. Jeg trodde det var mulig å få til noe av det samme i Norge her ettersom vi bare hadde yoghurt, sier Rolf Skår til DN.
Urtehaven, som tidligere het Lillehammer Ysteri, fikk kontrakt med Norgesgruppen for å produsere og levere kvarg under gruppens egen merkevare Eldorado.
– Årsaken til at vi ikke fikk det til var at vi ikke fikk nok volum på kvarg. Vi fikk også svikt i salget til Reitan servicehandel som gikk fra 60 millioner til 8-9 millioner kroner.
Skår var i sin tid med på et lite eventyr med det banebrytende selskapet Norsk data. Han jobbet i mange år som leder i Norsk romsenter. Parallelt har han investert i shipping, eiendom og i et titalls ventureselskaper.
I 2012 gikk han inn i Lillehammer ysteri sammen med datter og svigersønn. Som nyvalgt styreleder fikk han i forrige uke oppleve hvordan det var å gå til skifteretten med selskapet som nå heter Urtehaven.
– Dette var første gang jeg var med på å gå konkurs.
I sum har familien gått inn med over 30 millioner kroner.
2015-regnskapene viser en omsetning på 89 millioner kroner i de to selskapene som nå er konkurs og et samlet underskudd på 14 millioner kroner.
I tillegg til meieriprodukter har Urtehaven også produsert ferske baguetter og wraps.
Nå ser bostyrer på muligheten for å videreføre meierivirksomheten.
– Vi må se hva vi får til. Videre drift er målet. Akkurat nå ser vi på muligheten for å levere meieriprodukter, sier bostyrer Tor Kolden.
På konkurstidspunktet skal Urtehaven AS hatt en gjeld på 18 millioner og et underskudd på 13 millioner så langt i år.
– Kort tid før konkursen var det en emisjon der det ble hentet inn 20 millioner i frisk kapital, sier Kolden.
Sigbjørn Stedje, avtroppende daglig leder i Urtehaven, sier at kapitalinnhenting ble gjennomført i mars og formelt registrert i foretaksregisteret i juni.
- Selskapet hadde på det tidspunktet kommet i en anstrengt likviditetssituasjon som følge av underskudd på driften de siste månedene. Det ble hentet kapital for å kunne drive videre med underskudd i en periode. Samtidig jobbet man for å få ned kostnadene frem til omsetningen hadde tatt seg opp. I juni hadde mange av tiltakene vært gjennomført, men selskapet klarte likevel ikke å få ned kostnadene. Samtidig opplevde selskapet en betydelig omsetningssvikt. Disse forholdene medførte at det ble et for stort gap mellom inntekter og kostnader, sier Stedje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.