I fjor opplevde Ægir et inntektsfall på 3,6 millioner kroner, tilsvarende 18 prosent.

– I løpet av fjoråret var det store endringer i eksportmarkedet. Det er stor konkurranse blant mikrobryggeriene, og det gjelder også for eksporten til utlandet, sier Ægir-gründer Evan Lewis.

I løpet av de siste fire årene har Ægir hatt samlede underskudd på nærmere ni millioner kroner.

For å komme gjennom nedturen, måtte Ægir i fjor få tilført konsernbidrag fra morselskapet på 2,1 millioner kroner for å holde hjulene i gang.

– Vi er i en situasjon der vi også driver hotell, restaurant og pubbryggeri. Dragkraften til merkevaren er så sterk at tilreisende kommer hit for å bo på hotellet, og da er Ægir en viktig del av pakken.

I Flåm har eierfamilien bak Ægir bygget opp både produksjonsanlegg og et anlegg for opplevelsesbasert turisme. Det er ektefellen til Lewis, Aud Melås, som er eneeier i konsernet.

Mistet eksport

Noe av årsaken til fallet var at Ægir brøt samarbeidet med en distributør i Storbritannia.

For to år siden gikk 25 prosent av volumet til Ægir ut av landet. I fjor var eksportvolumet mer enn halvert.

I Norge mener han markedet har vært rimelig stabilt frem til koronakrisen slo inn.

Da forsvant alle leveranser til hoteller og restauranter.

– Heldigvis har vi hatt vekst i leveransene til dagligvarebutikker og Vinmonopolet. Vi kommer gjennom dette, selv om vi merker konsekvensene.

– Omsetningen har ligget på 50–60 prosent av normalen.

I fjor beskrev DN hvordan mikrobryggerimarkedet er preget av overetableringer, svake marginer og store underskudd.

Tror flere forsvinner

Lewis tror flere bryggerier vil forsvinne.

– Det er ikke mange mikrobryggerier som har forsvunnet enda, men jeg tror det vil komme til å skje. Dette er ingen enkel bransje, og det er tynne marginer.

Lewis tror flere bryggerier nå holdes i live ved hjelp av kunstig åndedrett.

– Mange har jobbet på dugnad og klart å overleve på den måten. De som driver med lønnede ansatte er det verre for. Når kontantstøtten er borte, tror jeg vi får se senskadene, sier Ægir-gründeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.