Torsdag morgen meldte Yara at selskapet investere 3,6 milliarder kroner i en ny ammoniakkfabrikk i Texas. Fabrikken skal drives på hydrogen. Yara mener milliardinvesteringen i Texas har mange fordelaktige sider.

- Vi mener at det er en god investering for oss, som atpåtil har en bedre klimaprofil. Den blir rundt 40 prosent billigere enn en tilsvarende fabrikk med naturgass, sier Esben Tuman, pressetalsmann i Yara.

Selskapet trekker frem at man sparer på både bygging og drift ved å benytte hydrogen i stedet for naturgass, som er vanlig. Grunnen til den betydelige besparelsen er at man normalt bruker naturgass som råstoff og at første del av prosessen mot ammoniakk er å lage hydrogen. Slik sett hopper man over første ledd av prosessen når man får levert hydrogenet direkte.

- Hvorfor bygger man ikke alltid hydrogen?

- Det handler om tilgangen til hydrogen, sier Tuman.

Bare på en annen fabrikk Yara eier, brukes hydrogen som råstoff. Den er liten og ligger i Hull i England. 

I Texas vil det bli bygget rør inn til det som kalles Freeport-anlegget. Hydrogenet som skal brukes er overskuddsprodukt fra industrien i området som utvinner karbonmolekyler fra naturgass, og sitter igjen med hydrogen.

Selskapet Praxair melder i dag at det investerer 400 millioner dollar i økt hydrogen- og nitrogen-produksjonskapasitet for å kunne levere til anlegget.

Selskapet skriver at de har signert en avtale på tjue år for leveranse av 170 millioner kubikkfot hydrogen og 2.000 tonn nitrogen pr dag til det nye anlegget i Freeport som Yara og BASF har bestilt.

Investeringene vil blant annet gå til en utvidelse av rørledninger til Freeport, og vil være i operasjon fra 2016, med leveransestart planlagt til sent i 2017.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.