Yara International kommer til å redusere antallet ansatte som del av det omfattende forbedringsprogrammet som selskapet nå iverksetter.

Det sier Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether til TDN Finans i forbindelse med selskapets kvartalspresentasjon i Oslo torsdag.

Halv milliard dollar

-Det blir justeringer på bemanningssiden ja, men vi vil ikke gå ut med hvor mange arbeidsplasser det er snakk om og på hvilke fabrikker ennå, sier han, samtidig som han understreker at Yaras organisasjon ikke er veldig tung på bemanning.

Det var i dagens kvartalsrapport at Yara offentliggjorde detaljene rundt det omfattende forbedringsprogrammet som skal øke selskapets justerte resultat, såkelt ebitda, med en halv milliard dollar gjennom kostnadskutt og effektiviseringer.

Programmet innebærer at Yara investerer en halv milliard dollar og i tillegg tar en engangskostnad på 80 millioner dollar, for å oppnå en årlig ebitda-bedring på 500 millioner dollar innen 2020 sammenlignet med i dag.

«God investering»

Holsether sier at han vurderer det som en god investering, i motsetning til enkelte analytikere, som er litt skeptiske til størrelsen på investeringene. Holsether fremholder imidlertid investeringene, som altså skal resultere i rimeligere og mer effektiv drift, er særlig nødvendige fordi Yara forventer at det globale ureamarkedet vil fortsette å rammes av overskuddstilbud de neste to til tre årene.

Yara gjennomførte allerede i 2016 rundt 70 millioner dollar av investeringene. Både i 2017 og 2018 vil det investeres rundt 170 millioner dollar i året under programmet, mens de siste rundt 90 millioner dollarene vil bli investert i 2019.

-Vi investerer 500 millioner dollar for å få en årlig forbedring på 500 millioner dollar. Da er det klart at vi altså får en rimelig hyggelig avkastningsprofil. Det skal investeres i nytt produksjonsutstyr og ny teknologi for å bedre effektiviteten, sier Holsether.

Yara-sjefen understreker ellers at han venter at ureamarkedet vil balansere seg på lengre sikt, ettersom de lave markedsprisene som råder for øyeblikket ventes å sette en stopper for nye fabrikkinvesteringer.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs dyreste hjem til salgs
Det kan se ut som et hotell, men dette er hus i Los Angeles til salgs for den svimlende summen 250 millioner dollar. I norske kroner er det 2 milliarder og nesten 85 millioner. Det gjør huset til det dyreste på markedet i USA.
01:26
Publisert: