Silisiumprodusenten Elkem var 22. mars i år tilbake på Oslo Børs, etter et lite sidesprang som privat selskap under kontroll av det kinesiske kjemiselskapet China National Bluestar.

Siden konsernsjef Helge Aasen ringte med bjellen, har Elkem-aksjen beveget seg jevnt oppover på Børsen. Onsdag steg aksjekursen over fem prosent, og torsdag fortsetter den oppover ytterligere ett prosent til kurs 33,8 kroner.

Siden børsnoteringen for litt over en måned siden er Elkem-aksjen opp over 16,5 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs har steget 9,4 prosent i samme periode.

På listen over de største aksjonærene i industriselskapet er for det mest ulike norske og utenlandske fond, men inne på eiersiden er også storinvestor Erik Must og familien, konglomeratet Ferd, eid av Johan H. Andresen og døtrene Katharina og Alexandra, og First Generator-forvalter Martin Mølsæter.

«Veldig gunstig pris»

Etter børsnoteringen i slutten av mars, satt fondet First Generator på i overkant av tre millioner aksjer. Aksjene i tilbudet ble tegnet til en pris på 29 kroner per aksje, ifølge Elkem. Med utgangspunkt i onsdagens kurs betyr det at First Generators aksjer har steget rundt 14 millioner kroner i verdi.

– Vi var med i plasseringen fordi aksjen ble lagt ut til en veldig gunstig pris. Selskapet virker også være godt posisjonert innen en del nisjer som har høye inngangsbarrierer, sier Mølsæter.

Han legger til at ettersom Hydro og Yara tar opp materialplassene, vil heller ikke Elkem kunne komme inn på fondsindeksen på Oslo Børs.

– Det gjorde at det ble mindre interesse for aksjen enn hva det normalt sett vil være og dermed mer attraktiv prising.

Forvalteren har gjennom First Generator også ved tre tilfeller kjøpt seg ytterligere opp i Elkem etter børsnoteringen. I midten av april kjøpte han først i overkant av 73.000 aksjer, deretter nær 53.600, før han sist uke skaffet seg nye 386.000 aksjer. Basert på snittkursene de ulike ukene kjøpene ble gjort, har disse aksjene samlet steget i overkant av to millioner kroner i verdi. Ingen aksjer er solgt.

Ikke overrasket

Mølsæter er ikke overrasket over at kursen har beveget seg jevnt oppover etter børsnoteringen.

– Elkem kom på Børs akkurat når markedet så litt urolig ut, og nå har aksjemarkedet gjort det bra i en måned. Noe av oppgangen kommer derfra, sier han.

First Generator-forvalteren peker på at de seneste dagers kursoppgang kan ses i lys av at det frem til nå har vært en periode der de som var med i børsnoteringen ikke har hatt lov til å skrive noe om selskapet.

– Dette er nå over, og analysene tar vekk noe av usikkerheten omkring aksjen, ved at flere blir kjent med den, sier Mølsæter.

Blant annet har Nordea startet dekning på Elkem-aksjen, med kjøpsanbefaling. Kursmålet er satt til 40 kroner, ifølge TDN Direkt.

Profilerte investorer på eiersiden

Storinvestor Erik Must og familien eide gjennom investeringsselskapet Must Invest 3,45 millioner aksjer per 22. mars. Dermed har også Must en god papirgevinst siden børsnoteringen.

Erik Must og familien var mandag oppført som 24. største aksjonær i Elkem.
Erik Must og familien var mandag oppført som 24. største aksjonær i Elkem. (Foto: Fartein Rudjord)

Johan H. Andresen og døtrene eide etter børsnoteringen tre millioner Elkem-aksjer. Ferd-eierne har hverken solgt eller kjøpt nye aksjer, og disse er til kurs 33,8 kroner verd 101 millioner kroner, mens de basert på tegningskursen ble kjøpt for 87 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jeg lurer på om Android begynner å ta knekken på IOS