I årsrapporten rapporterer Yara om sitt arbeid med etikk og regeloverholdelse, såkalt «compliance». Rapporten mandag viser at selskapet i fjor fikk til sammen 179 varsler om mulige brudd på reglene. Det er opp 60 prosent fra 112 varsler året før. 

Det har ifølge kommunikasjonsdirektør Esben Tuman en helt naturlig forklaring.

– Økningen skyldes at vi jobber systematisk med å bygge en kultur som setter åpenhet og deling høyt, og vi ser at tiltakene har effekt, sier han til DN.

40 prosent eksternt

40 prosent av varslingene kom gjennom selskapets systemer for ekstern varsling. 34 prosent av varslene kom internt fra selskapets eget team på området, og den resterende firedelen kom gjennom e-poster til Yaras egen varsleradresse.

Selskapet opplyser i årsrapporten at varslingene omhandlet enkeltpersoner i Yara-systemet, saker om arbeidsplasser, bekjempelse av svindel, antikorrupsjon og samarbeid med ulike forretningspartnere.

– Tilfellene som meldes inn varierer svært mye, og kan være alt fra reelle regelbrudd til feilaktige mistanker, sier Tuman.

159 av sakene er allerede avsluttet.

– At det er noen som ikke er sjekket ut ennå skyldes i hovedsak at det er forhold som er meldt inn mot slutten av året og at vi trenger mer tid på å saksbehandle dem. ​

Yara erkjente i 2014 tre tilfeller av grov korrupsjon i det som ble kjent som Yara-saken. Selskapet vedtok også Norgeshistoriens største foretaksbot på 295 millioner kroner.

Flere store, norske selskaper opererer med slike oversikter i sine årsrapporter. Telekomselskapet Telenor, som er deleid av den norske staten, opplyser i sin årsrapport for 2015 at selskapet hadde 492 såkalte «compliance-hendelser».

Størstedelen av hendelsene kom innenfor kategoriene «tyveri og underslag», «trakassering og diskriminering» og «persondata og privatliv». I 55 prosent av sakene ble disiplinære sanksjoner ilagt av selskapet selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: