Fredag morgen melder Yara at de høye naturgassprisene i Europa tvinger selskapet til å redusere produksjonen av ammoniakk. Fra før holder Yara på med noe vedlikeholdsprosjekter, og inkludert dette, reduseres nå Yaras europeiske ammoniakkproduksjon med 40 prosent.

Ammoniakken er innsatsfaktor i produksjonen av Yaras hovedprodukter: Kunstgjødsel i form av urea- og nitratprodukter.

Aksjen falt umiddelbart fra start da Oslo Børs åpnet fredag, og etter kun ti minutter var fallet på 2,5 prosent. Deretter økte kursfallet og utover formiddagen var fallet på godt over fire prosent.

Med det har 4,3 milliarder kroner blåst bort fra Yaras markedsverdi.

– Yara begrenser nå tapet. Man blør jo penger så lenge man produserer ammoniakk med gass kjøpt i spotmarkedet, slår analytiker Morten Normann i Carnegie fast.

– Derfor kommer det heller ikke som en bombe at Yara gjør dette. Ettersom Yara kan importere og kjøpe ammoniakk fra tredjeparter, kan selskapet opprettholde både urea- og nitratproduksjonen, legger Normann til.

Seks fabrikker påvirkes

Ammoniakk er den viktigste byggeklossen i produksjon av kunstgjødsel, og Yara reduserer nå ammoniakkproduksjonen på følgende fabrikker:

  • Brunsbüttel i Tyskland
  • Herøya i Porsgrunn
  • Sluiskil i Nederland
  • Ferrara i Italia
  • Hull i England
  • Le Havre i Frankrike

Yara kopierer nå den amerikanske kunstgjødselprodusenten CF Industries, som onsdag meldte at begge dets britiske fabrikker stenges helt ned.

Aksjemarkedet tok imidlertid godt i mot nyheten fra CF Industries. CF Industries-aksjen har de to siste dagene steget på NYSE-børsen i New York på relativt høyt handelsvolum. Yara-aksjen fulgte i første omgang i samme spor, og steg nær fire prosent onsdag og torsdag. Fredagens fall raderer ut kursoppgangen.

Analytiker Kenneth Sivertsen anbefaler kjøp av Yara-aksjen.
Analytiker Kenneth Sivertsen anbefaler kjøp av Yara-aksjen. (Foto: Brian Cliff Olguin)

– At Yara reduserer ammoniakkproduksjonen kan bli et problem neste år, og det er derfor aksjen faller. CF Industries-aksjen har steget fordi CF Industries hovedsakelig har produksjon i USA – der gassprisen er betydelig lavere enn i Europa – og CF vil nyte godt av høyere globale priser på gjødsel, påpeker analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities, og understreker:

– Mens det er globale priser på gjødsel, er det store regionale forskjeller på råvarene som benyttes. Nå reduseres europeisk gjødselproduksjon i en periode hvor etterspørselen er økende, dermed kommer globale gjødselpriser til å stige betydelig. Men, differansen i gasspriser gjør at det er relativt sett mer attraktivt å kjøpe aksjer i USA-baserte selskaper.

Massiv prisøkning

Finansdirektør Thor Giæver sier til DN at Yara normalt sett har overproduksjon av ammoniakk, og at denne ligger på omkring én million tonn i året.

– Yara er verdens største produsent og trader av ammoniakk. At vi reduserer denne produksjonen vil alt annet like øke prisene på nitrogen. Vi vil dekke inn underskuddet av ammoniakk ved å hente inn fra lagre utenfor Europa, eventuelt kjøpe fra tredjeparter, sier Giæver.

Gassprisen var for ett år siden på fire dollar per millioner BTU (British Thermal Unit), mens den nå har den ligget på 20–24 dollar per millioner BTU. En BTU tilsvarer drøyt 3400 kilowattimer

Yara-sjef Svein Tore Holsether ble onsdag konfrontert med gassprisutviklingen på Pareto-konferansen, og svarte da:

– Når det er en viktig del av vår kostnadsbase, slår det jo ut. Samtidig har avlingsprisene gått opp mye i samme periode. Det er en stor grad av volatilitet i alle markeder om dagen, og hvis vi ser på de store linjene er også matprisene opp og på høyeste nivå siden 2011, uttalte Holsether, ifølge TDN Direct.

Overfor DN utdyper Giæver:

– Spotprisen på gass har aldri vært høyere siden Yara ble etablert i 2004. Nå har vi som mål å fortsette å levere ferdigvarer til kundene våre, og foreløpig er det ikke en betydelig effekt på ferdigvareproduksjon.

Giæver opplyser at Yara utsatte noe vedlikehold for ett år siden, da bemanningen var redusert som følge av pandemien.

– Nå kan vi gjøre unna noe regelmessig vedlikehold, som å sjekke og bytte ut hovedkomponenter på fabrikkene, sier Giæver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.