Kunstgjødselprodusenten Yara leverte et resultat før skatt på 870 millioner kroner i tredje kvartal. Dette var dårligere enn forventet, og svakere enn i samme periode i fjor da selskapet leverte et resultat før skatt på 1,15 milliarder kroner. Ifølge TDN Finans ventet analytikerne på forhånd at Yara ville oppnå et resultat før skatt på 1,14 milliarder kroner i tredje kvartal .

– Våre finansielle resultater er svakere enn for et år siden på grunn av lavere marginer på råvaregjødsel. Selv om prisene økte litt mot slutten av kvartalet fortsetter vi å se markedet som hovedsakelig tilbudsdrevet. Vi fokuserer derfor fortsatt på å styrke vår egen drift, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i en børsmelding

Yaras omsetning var på 23,8 milliarder kroner i tredje kvartal. Dette er noe svakere enn i samme periode i fjor, da selskapet hadde en omsetning på 23,9 milliarder kroner. På forhånd var det ifølge TDN Finans ventet en omsetning på 23,9 milliarder kroner.

Sterk ordreinngang

Volumet av kunstgjødsel som Yara leverte i tredje kvartal økte med seks prosent sammenlignet med samme kvartal i 2016. Vekst i leveringene til USA og Brasil bidro til dette. Yara melder samtidig at selskapets produksjonssystem fungerte bra i kvartalet og at produksjonen av ammoniakk og ferdig kunstgjødsel steg med henholdsvis syv og åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Yara oppnådde i tredje kvartal en gjennomsnittlig pris på nitrater som var ti prosent høyere enn i samme periode 2016

– Yara opplevde en sterkere ordreinngang i løpet av kvartalet, utløst av en strammere global markedssituasjon for nitrogen, og som et resultat av dette går Yara inn i fjerde kvartal med en lengre ordrebok for nitrater enn det som er vanlig, skriver Yara i børsmeldingen torsdag.

Svakt andre kvartal

Overproduksjon av gjødsel bidro til at Yara i andre kvartal leverte et langt svakere resultat enn ventet. Selskapet fikk da et resultat før skatt på 983 millioner kroner, mot et forventet resultat på 1,6 milliarder kroner og et fjorårsresultat på 3,6 milliarder kroner i andre kvartal 2016.

– Industrien vår står overfor en sterk overforsyning av urea og andre råvare- og nitrogenprodukter, en utviklingen vi har forventet en stund, sa konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara den gang.

Yaras gjennomsnittlige realiserte ureapris falt med syv prosent i andre kvartal. I tredje kvartal var ureaprisene to prosent høyere enn i samme periode i 2016

Legger vekt på kostnadskutt

I et utfordrende marked satser Yara hardt på kostnadskutt. I tredje kvartal realiserte selskapet 210 millioner dollar i årlig bedring i driftsresultatet gjennom sitt forbedringsprogram. Yara slår fast at dette betyr at effektene av kostnadskuttene er i rute og per i dag ligger noe foran planen. Målet for programmet er å skape minst 500 millioner dollar i årlig bedring i driftsresultat innen 2020.

Ifølge TDN Finans vil analytikere spesielt følge med på Yaras oppdateringer knyttet til selskapets kostnadsprogram og syn på markedsutviklingen når selskapet presenterer sin kvartalsrapport torsdag.

Yara utfører samtidig et ekspansjonsprogram, men selskapet nedjusterer i torsdagens rapport målet for årlige bedring i driftsresultatet for dette programmet fra 650 til 600 millioner kroner innen 2020.

Varsler økte gasskostnader

Yara varsler i tredjekvartalsrapporten at selskapets spotgasskostnader i fjerde kvartal 2017 vil være rundt 300 millioner kroner høyere enn i samme kvartal året før. Dette utgjør en betydelig kostnadsøkning i forhold til det selskapet tidligere har varslet.

I forrige kvartalsrapport ventet selskapet at energikostnadene ville bli rundt 75 millioner kroner høyere i fjerde kvartal 2017 enn tilsvarende periode året før.

Videre venter Yara at selskapets spotgasskostnader i første kvartal 2018 vil bli 130 millioner kroner høyere enn samme periode året før.(Vilkår)

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: