Kunstgjødselprodusenten Yara falt kraftig på Oslo Børs tirsdag, etter at selskapet leverte skuffende kvartalstall. I 12-tiden tirsdag var Yara-aksjen ned 4,2 prosent og var den mest omsatte aksjen på Oslo Børs.

Selskapet fikk et resultat før skatt på 983 millioner kroner i andre kvartal. Dette var dårligere enn forventet, og langt svakere enn samme periode i fjor da selskapet leverte et resultat før skatt på 3,6 milliarder kroner. Forventet resultat før skatt var 1,6 milliarder kroner.

«Sterk overforsyning»

– Yara rapporterer et svakere resultat enn året før, hovedsakelig på grunn av lavere råvaremarginer, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Yaras gjennomsnittlige realiserte ureapris falt med syv prosent, mens realiserte nitrat- og NPK-priser var henholdsvis én og fem prosent lavere enn for ett år siden, skriver selskapet. Selskapets gjennomsnittlige globale gasskostnad var 24 prosent høyere enn for ett år siden.

– Industrien vår står overfor en sterk overforsyning av urea og andre råvare- og nitrogenprodukter, en utviklingen vi har forventet en stund. Vi fokuserer derfor på å forbedre driften vår, og å gjøre vekstinvesteringer hovedsakelig innen premiumgjødsel og industriprodukter hvor marginene er mer stabile, sier Holsether i meldingen.

Han mener at Yaras forbedringsprogram og ekspansjonsprosjekter er i rute til å levere minimum 17 kroner per aksje i årlig økt inntjening innen 2020.

Nedjusterer

Analytikernes dom over de ferske kvartalstallene er ikke nådig, til tross for at analytikernes forventninger har justert seg noe ned de siste månedene, ifølge meglerhuset Morgan Stanley. De antar at resultat per aksje-konsensus for 2017 vil bli nedjustert med 15–20 prosent, mens Nordea Markets mener seks til ti prosent. DNB Markets regner med at konsensusestimater for Yaras driftsresultat nå vil bli nedjustert med fem til syv prosent for 2018 og 2019.

DNB Markets mener at halvparten av avviket mot forventningen i Yara-resultat skyldes volumer, mens den andre halvparten var knyttet til effekter av brannen ved ammoniakkfabrikken på Herøya i Porsgrunn.

Citi venter ikke en snarlig oppgang i prisen på spesialgjødsel. «Høye kornlagre og svake utsikter for bøndenes lønnsomhet kan bety at innhentingen for spesialgjødsel fortsatt ligger et stykke frem i tid», skriver det i en oppdatering.(Vilkår)

Sauseskolen: Vaniljesaus
Hjemmelaget vaniljesaus.
01:19
Publisert: