LO, Norsk Industri og Energi Norge har utarbeidet en liste med krav som de mener vil bidra til økt verdiskapning i norsk næringsliv. Det er første gang at de tre organisasjonene samler seg om energi- og næringspolitiske tiltak i en felles plattform.

- Sektorpolitikken har utspilt sin rolle. Nå må vi se klimapolitikk, energipolitikk og næringspolitikk i sammenheng, sier LO-leder Roar Flåthen, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Oluf Ulseth i Energi Norge.

CO2-støtte
Blant kravene er utbygging av strømnettet, nye lønnsomme mellomlandsforbindelser og CO2-kompensasjon.

- Vi argumenterer ikke mot en offensiv klimapolitikk i EU og Norge, men vi sier at bedrifter som konkurrerer på verdensmarkedet må skjermes for de ulempene denne politikken gir på kort sikt, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

- Hvis man ikke gjør det, vil de landene som er klimasinker bli belønnet med nye industriarbeidsplasser. Slik karbonlekkasje er dårlig nytt både for oss og klimaet, framholder han.

Lier-Hansen mener den felles plattformen er særlig viktig for industriell innovasjon og teknologiutvikling. Dokumentet synliggjør også en felles holdning til kraftutveksling og bygging av mellomlandsforbindelser.

- Kabelprosjekter som er samfunnsøkonomisk lønnsomme må realiseres før Europa finner andre løsninger på sitt kraftbehov. Det må skje på en balansert måte som ivaretar både verdiskapingen i kraftsektoren og konkurransekraften i industrien, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Krever gjennomslag
LO, Norsk Industri og Energi Norge organiserer til sammen over 870.000 arbeidstakere og rundt 2.500 energi- og industribedrifter. De tre topplederne understreker at organisasjonene sammen og hver for seg vil jobbe for å få politisk gjennomslag for sine krav.

- Fram til nå har vi brukt mye tid på å være uenige om hvordan kraften skal brukes. Det har stått i veien for en felles innsats for verdiskaping bygget på fornybar energi, sier Roar Flåthen, som mener tiltakene i plattformen vil stimulere til utvikling av grønne arbeidsplasser.

Også forsyningssikkerhet er et tema for de tre organisasjonene. De viser til at kraftforsyningen de siste to vintrene har vært anstrengt, med høye og svingende priser og gjentatt fare for strømbrudd.

- Dette er ikke akseptabelt og understreker betydningen av et robust kraftsystem, uttaler de.

Får støtte
På Stortinget blir kravet om like konkurransevilkår møtt med forståelse, men SV er ikke beredt til å kvittere ut ønsket om CO2-kompensasjon uten videre.

- Norsk miljøvennlig industri skal ikke ha dårligere vilkår enn konkurrentene, men vi må se hvordan den endelige ordningen blir i EU før vi konkluderer, sier næringspolitisk talsmann Alf Holmelid til NTB.

Han er i det store og hele positiv til dokumentet, men savner at organisasjonene slår til lyd for et klimatiltaksfond etter modell av NOx-fondet.

Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Erling Sande er positiv til forslaget om CO2-kompensasjon, i likhet med Fremskrittspartiets Per Willy Amundsen.

- Vi gir vår fulle støtte til dette forslaget, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.