Det er gode grunner for at Norge skal ha høyere rente enn kriselandene i eurosonen.

Neste år vil en euro koste syv kroner, spår sjeføkonom Stein Bruun i meglerhuset SEB Enskilda i gårsdagens utgave av DN. «Skrekk og gru,» er reaksjonen fra direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Det er ikke underlig at prognoser om sterkere krone vekker ubehagelige minner i industrien. Kronens rekordnotering mot euro er på 7,22. Den er fra 8. januar 2003. Sterk krone og høy lønnsvekst hadde i de to foregående årene redusert konkurranseevnen til norsk industri med 16 prosent. Bare i løpet av 2002 forsvant 7600 industriarbeidsplasser.

Når det ikke gikk helt galt, var det fordi Norges Bank omsider innså at rentedifferansen til utlandet måtte ned. Lavere renter sørget for en svakere krone og eksportindustrien kunne etterhvert puste lettere.

For lave renter kan være minst like farlig som for høye

Sunde regner med at Norges Bank skal komme til unnsetning dersom kronen setter nye rekorder mot euro. Det blir kanskje ikke så lett. Før sentralbanken begynte å kutte renten høsten 2002, var den på syv prosent. Nå ligger den på 1,5 prosent. Ifølge sentralbankens prognose vil styringsrenten først i 2014 passere 2,5 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen har altså adskillig mindre å kutte i enn forgjengeren Svein Gjedrem hadde.

Dessuten kan for lave renter være minst like farlig som for høye.

Finanskrisen viste hvor galt det kan gå når renten er lav lenge. Folk tar opp lån som de ikke klarer å betjene når renten stiger eller tidene blir dårligere. Norske husholdninger er nå blant verdens mest forgjeldede. I tillegg er norsk økonomi nær full kapasitetsutnyttelse med en arbeidsledighet på tre prosent. Det går så godt at det er vanskelig for Norges Bank å bli med eurolandene ned i rentekjelleren uten å sette økonomien over styr.

Hittil har Olsen valgt å løse dilemmaet ved å bli stående omtrent midt i kjellertrappen. Renten er ikke så høy som den burde være for å hindre videre gjeldsoppbygging i husholdningene, men den er heller ikke så lav at den har hindret en sterkere krone.

«Et langvarig lavt rentenivå kan bidra til at husholdninger og virksomheter tar for stor risiko og bygger opp for høy gjeld», sa Olsen etter forrige rentemøte i oktober.

Hans problem er at perioden med lav rente allerede begynner å bli lang. Da spørs det hvor klokt det er å gjøre den mye lengre.

Les også: Venter at kronen når nye høyder
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.