Verdens sentralbanker har siden finanskrisen tatt alle mulige virkemidler i bruk for å få fart på økonomiene og inflasjonen.

Det har skjedd ved storstilt «pengetrykking» og rekordlave styringsrenter. Noen sentralbanker har til og med senket rentene til under null, såkalt negativ rente. Dette gjelder blant annet Sverige der Riksbanken i mars kuttet renten fra minus 0,15 prosent til minus 0,25 prosent.

Men det er ikke nok, mener den tidligere svenske finansminsteren Anders Borg.

- Riksbanken må overraske. Hvis ikke kan kronen styrkes med fatale konsekvenser, sier Borg til affarsvarlden.se. Han mener Riksbanken må handle relativt kraftfullt og mindre forutsigbart og handle mellom de formelle rentemøtene og vise at det finnes en risiko for en svakere krone.

Frykter langvarig stagnasjon

Borg mener hele Europa risikerer en lang periode med stagnasjon.

Effektene av et dårlig fungerende banksystem og en rask digitalisering som omstiller hele sektorer, vil ifølge den tidligere ministeren sammen med globaliseringen medføre et fortsatt veldig lavt prispress.

– I praksis, for et land som Sverige, er inflasjonen død i overskuelig tid. For et kontinent som Europa er inflasjonen død, sier Borg i intervjuet med Affärsvärlden.

Han ser en tydelig risiko for at valutakurser tenderer til å bevege seg irrasjonelt i tider med renter nær null, noe som vil være ekstremt farlig for et eksportavhengig land som Sverige. Borg peker også på at sentralbankene i små stabile land som Sveits, Chile og Israel har mistet grepet på valutaen, og sier sentralbankenes tradisjonelle metode med å være så forutsigbare og kjedelige som mulig ikke lenger fungerer.

 

Les også:  - Gigantisk eksperiment

 

Depresjonens sanne ansikt


  - Risikoen for mislighold og grexit er stigende

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.