Norske forbrukere har allerede fått merke enkelte utslag av den kraftige kronesvekkelsen siden sommeren ifjor. Før jul satte blant annet de amerikanske selskapene Apple og Tesla opp prisene sine i Norge som følge av at kronen har falt betydelig i verdi mot den amerikanske dollaren.

Nå vil imidlertid den svake kronen for alvor slå inn i et bredere spekter av varer, spår sjefanlaytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Vi har sett noen få tegn, men det er nå jeg tror vi får effektene, sier Bruce til DN.

Bare i løpet av det siste halve året er kronen blitt rundt 25 prosent svakere mot dollaren. Den importveide kroneindeksen I44, som måler kronen mot 44 av våre handelspartnere, har i samme periode svekket seg med rundt ti prosent.

Spår inflasjon over målet

Bruce tror at prisveksten på blant annet klær og matvarer nå vil ta seg opp på grunn av svekkelsen av kronen.

- Hvorfor tar det så lang tid før det slår inn?

- På for eksempel klær og skotøy avtales og settes prisene en god stund i forveien. Og i januar og februar var prisene preget av salget, sier Bruce. 

Nordea Markets spår at fredagens prisstatistikk fra Statistisk sentralbyrå vil vise at kjerneinflasjonen, som er konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, var på hele 2,6 prosent på årsbasis i mars.

Det vil i så fall bety at inflasjonen er over Norges Banks mål om en prisvekst som over tid er nær 2,5 prosent.

Bruce tror imidlertid at inflasjonen ikke vil holde seg på et like høyt nivå over lengre tid. Han tror inflasjonen faller til godt under to prosent neste år når effektene av den svake kronen etter hvert er uttømt.

Kan gi markedsutslag

Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført blant åtte økonomer er gjennomsnittsforventningen en oppgang i kjerneinflasjonen på 2,4 prosent på årsbasis i mars. Norges Bank venter også en oppgang på 2,4 prosent, ifølge anslagene fra sentralbankens siste prognoserapport. 

I februar var kjerneinflasjonen på 2,4 prosent.

Dersom Nordea Markets får rett i sitt anslag om en kjerneinflasjon på 2,6 prosent vil utslagene komme umiddelbart i valutamarkedet, spår sjefanalytikeren.

- Da vil vi se betydelig sterkere krone, sier Bruce.

Høyere inflasjon enn ventet vil også føre til at sentralbanken dropper å kutte styringsrenten på møtet i mai og heller venter til juni-møtet med å kutte, tror Nordea-økonomen.

- Det vil styrke det argumentet, sier Bruce.

Les også:

- Det blir en kamp mellom to megakrefter  

- Har vi nordmenn skjønt dette?

Reitan kutter prisen med 5 mill. på Nesøya-luksus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.