Inflasjonen ventes å holde seg høy på kort sikt på grunn av kronesvekkelsen, men over tid vil effekten avta og økonomene venter at inflasjonen vil falle under inflasjonsmålet til Norges Bank.

DNB Markets venter at norsk prisstigning vil falle enda mer enn Norges Bank har ventet, noe som vil kunne åpne for to rentekutt ned til en styringsrente på 0,25 prosent det neste året.

I sin morgenrapport mandag skriver bankens økonomer at en mulig styrket krone fremover, vil bidra til lavere prisvekst.

Svekket krone

Mens Norges Bank anslår at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) avtar til 2 prosent i 2018, venter DNB Markets at moderate lønnsoppgjør og lavkonjunktur vil bidra til at inflasjonen faller enda mer, ned mot 1,75 prosent i 2018.

Handelsbanken Capital Markets mener også at norsk inflasjon etter hvert vil havne under inflasjonsmålet, men sier at dette kommer til å skje, med mindre man får en ny runde med svekkelse av kronekursen.

«Men dette vil ta noe tid. I det korte bildet, frem til og med første kvartal 2016, må vi regne med at KPI-JAE holder seg rundt 3,0 prosent år/år», sier Handelsbanken i sin morgenrapport.

Fed i fokus

Etter en hektisk nøkkeltallsuke, er det færre store høydepunkter denne uken. Federal Reserve vil fortsatt være i fokus, og onsdag publiseres Beige Book, det regionale nettverket til Fed.

Etter september-møtet la Fed-representantene vekt på at det var en «close call» å holde renten uendret i september, og at det var økt internasjonal usikkerhet og effektene dette hadde hatt i finansmarkedene som var årsaken.

DNB Markets viser til at Fed-representantene poengterte at en renteheving fortsatt var mulig på oktober- og desembermøtene. I etterkant av de svake arbeidsmarkedstallene har tonen vært noe mer forsiktig.

Denne uken skal flere Fed-representanter tale og på onsdag publiseres amerikanske detaljomsetningstall.

Svensk inflasjon

Tirsdag kommer svenske inflasjonstall, som ventes å være viktige i forkant av Riksbankens neste rentemøte i slutten av oktober.

Kronen er mandag morgen svekket med rundt to øre mot euro, til 9,1882, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom om lag uendret, på 8,0838.

Euro er styrket til 1,1370 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1358 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,552 prosent, mot 1,450 prosent torsdag.

 

Les også: Asia i dag: Investorers nye hodepine

Telenor gjør endringer i konsernledelsen

Trynefaktor og bilde på cv

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Chili-Klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser:

Se Chili-Klaus kåre Norges tøffeste chili-spiser
Etter en intens "Last man standing» var det klart at landets mest utholdende chili-spiser heter Daniel Heiskel.
03:57
Publisert: