Oppgangen i norske konsumpriser er fortsatt kraftig, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag. Prisveksten er imidlertid lavere enn både analytikerne og Norges Bank hadde regnet med.

I september var kjerneinflasjonen (se faktaboks) på 2,9 prosent på årsbasis, ned fra 3,3 prosent måneden før.

På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 3,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans blant fem økonomer.

Ifølge Norges Banks anslag i siste pengepolitiske rapport fra juni i ventet sentralbanken en kjerneinflasjon på 3,3 prosent i september.

Samlet var det en oppgang i konsumprisindeksen (kpi) på prosent på 3,6 prosent årsbasis i september, ned fra 4,0 prosent måneden før, ifølge mandagens tall fra SSB.

Det var ventet en oppgang i kpi på 3,9 prosent, ifølge estimatene fra TDN Finans.

Oppgang også på månedsbasis

Høyere kraftpriser og økt nettleie var viktigste årsaker til oppgangen på årsbasis. Økte priser på restuarant- og transporttjenester, møbler og personlig pleie var andre grupper som bidro til oppgangen, ifølge SSB.

Prisnedgang på drivstoff bidro til å dempe prisveksten. Bensin- og dieselprisene har falt henholdsvis 1,6 og 4,0 prosent siste 12 måneder.

Hovedårsaken til nedgangen i tolvmånedersveksten fra 4,0 prosent i august til 3,6 prosent i september er ifølge SSB at matvareprisene falt fra august til september, mens de steg i samme periode ifjor.

Fra august til september steg konsumprisene 0,3 prosent. Hovedårsakene til oppgangen i september var en økning i prisene på klær, møbler, elektrisitet samt tjenester knyttet til fritid og kultur, ifølge SSB.

Nedgangen i matvareprisene, som var på 0,4 prosent, og i prisene på drivstoff og smøremidler, som falt 0,9 prosent, var med å dempe prisveksten i september.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

 
- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert: